spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Šesta srijeda Sv. Josipu u Zenici

U župnoj crkvi Sv. Josipa u Zenici 21. veljače, u okviru velike devetnice Sv. Josipu, šeste srijede misno slavlje predvodio je pročelnik Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije preč. Tomislav Hačko.

Na početku svete mise riječi pozdrava i dobrodošlice izrekao je župnik don Davor Topić.

Budući da župa slavi 40. obljetnicu velike devetnice preč. Hačko propovijedao je na temu Sv. Josip – 40 godina znak Božje vjernosti.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviješetnog evanđelja, na početku svoje propovijedi preč. Hačko podsjetio je na povijest početka velike devetnice prije 40 godina, koja svoje nadahnuće ima u Svetoj godini otkupljenja koju je papa Ivan Pavao II. proglasio bulom Otvorite vrata Otkupitelju a slavila se u razdoblju od 25. ožujka 1983. do 22. travnja 1984. „Bila je to spomen godina u kojoj se navršilo 1950 godina od događaja muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Tom prigodom u bazilici Sv. Petra bio je podignut i poseban križ za kojeg će kard. Franjo Kuharić naglasiti: ‘U svetištu bazilike Sv. Petra uzdignut je veliki križ koji su u baziliku unijeli mladi na dan otvaranja Svete godine. Križ uzdignut pred očima svijeta! Križ uzdignut u srcu Crkve! Križ – zastava Spasitelja svijeta; znak Božje ljubavi; znak Božje pobjede; znak uskrsnuća. Nad sumornim i žalosnim zbivanjima povijesti uzdignut je Križ kao putokaz nade.’“, podsjetio je propovjednik.

Osvrnuvši se na svetopisamska čitanja, kazao je kako gledajući u znak križa, mislimo na nebesko i imamo danas znak koji je ‘više od Jone’, jači nego li je bilo njegovo propovijedanje jer Sin Čovječji s drva križa propovijeda i djelima svjedoči što rječju propovijeda. „A jedino što propovijeda i svjedoči je Božja ljubav spram čovjeka koji ju je izgubio ‘požudom tijela, požudom očiju i ohološću života’ (1Iv 2,16). Tako Sin čovječji znakom križa, baš kao na početku javnog djelovanja, potiče i viče: ‘Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!’ (Mk 1,15).  ‘I kad se sav svijet koji se zgrnuo na taj prizor vidio što se zbiva, vraćao se bijući se u prsa’ (Lk 23,48).

U središtu korizme nam kao znak te vjernosti i ustrajnosti sjaji primjer Sv. Josipa te nas potiče Bl. Alojzije: ‘Kako mudro radi Sv. Crkva kada nas uči moliti: Josipe vjerni, moli za nas! Bog se ne zadovoljava vjernošću od par sati ili dana, nego veli ovako: Budi vjeran do smrti, i dat ću ti vijenac života! Neka nam vjerni Sv. Josip isprosi vjernost do groba Bogu, vjernost u svim našim kršćanskim dužnostima!’“, podsjetio je, među ostalim, preč. Tomislav.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti