Subota, 8 svibnja, 2021

Šefika Garanović vozeći kamion ruši predrasude i prkosi stereotipima

Pročitajte i ovo

MUP ŽSB: 73-godišnji Travničanin u kladionici ukrao novčanik

Tijekom protekla 24 sata na području Kantona Središnja Bosna prijavljeno je jedno kazneno djelo. NAKNADNO RASVIJETLJENA KAZNENA DJELA Dana 10.3. 2021. godine...

BUSOVAČA: Preminuo Rajko Lukin – Šitum

Rajko (Pero) Lukin - Šitum, preminuo je dana 03.05. 2021. godine u svojoj 62-oj godini života. Misa zadušnica i...

Teniski klub “Tisa” Busovača: Otvorene prijave za tenisku ligu “TISA” 2021.

Teniski klub "TISA" Busovača organizira Tenisku ligu "TISA" 2021. Prijave za ligu su otvorene do 20. svibnja 2021. godine, a...
Bosanskohercegovačko društvo opterećeno je mnogobrojnim predrasudama. Osjećaju ih pripadnici različitih vjerskih i nacionalnih manjina, osobe slabijeg socijalnog statusa, a spolna/rodna ravnopravnost, pojam je koji za sada postoji samo na papiru.

Stereotipna podjela na muško – ženske poslove, ukorijenjena je među svim generacijama, ali danas joj nekolicina uspješno prkosi.

Šefika Garanović iz Zenice, mlada je djevojka koja ne odustaje od svojih snova i želja, iako je još uvijek u srednjoj školi, ljubav prema kamionima bila je toliko jaka, da je već položila za vozačku dozvolu C kategorije.

„Od malih nogu nas uče da neki poslovi nisu za nas, da je bolje da budemo balerine, frizerke, a ne na primjer vozačice kamiona. Ja nikad ne bih mogla da se bavim drugim poslom, a ako bih morala to bi bilo nešto srodno vožnji kamiona“, započinje svoju priču Šefika Garanović.

Na loše i negativne komentare se ne obazire, bitno joj je da radi ono što nju ispunjava i da bude najbolja u svome poslu. Kaže da su je na početku muške kolege gledale sa čuđenjem, a sada su već navikli da je vide na cesti i rado je prihvaćaju kao ravnopravnu kolegicu.

„Iako su kamioni moja velika ljubav još od malih nogu, prvenstveno želim da završim svoje započeto školovanje, nakon kojeg se mogu više posvetiti onome što volim da radim i što me ispunjava, a to je vožnja kamiona. U budućnosti sebe vidim kao mladu i uspješnu osobu u ovom poslu, gdje želim da steknem što više iskustva i usvojim što vise znanja“, sa osmjehom, ali samouvjereno govori Šefika.

- Advertisement -

Šefika je primjer mlade djevojke koja ruši stereotipe i predrasude u našem društvu, a koračajući sigurno ka ostvarenju svojih planova i ciljeva, Šefika ne zaboravlja ni one koji su je podržavali od samog početka, kao i one koji su osporavali njeno znanje i umijeće.

„Ono što bih isto tako voljela da naglasim i ovim putem poručim mladim ljudima, jeste da ne odustaju od svojih želja i ciljeva u životu, jer rad, trud i zalaganje se na kraju uvijek isplati“, poručuje na kraju Šefika.

Autor: Mehida Spahić

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Busovačka autorica Mirjana Jezildžić promovira knjigu “Od početka do početka”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” podružnica Busovača će se održati promocija knjige  “Od početka do početka”  busovačke autorice Mirjane Jezildžić. Nakladnici: HKD Napredak podružnica...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo