Četvrtak, 6 kolovoza, 2020

Šamića džamija, nacionalni spomenik BiH: Građena namjenski za stražare u blizini tvrđava

Pročitajte i ovo

Vješati zaštitnu masku za lice na retrovizor je opasno, upozoravaju stručnjaci

Stručnjaci njemačke tvrtke koja se bavi sigurnošću DEKRA uočili su jednu dosta učestalu pojavu vrijeme krize s koronavirusom, a...

Potvrđen novi popis: Većina državljana BIH i dalje ne može u Europsku uniju

Europska unija potvrdila je novi popis zemalja čiji bi građani trebali imati slobodan ulazak u države članice EU. Na...

ŽUPNE OBAVIJESTI – 18. nedjelja kroz godinu – 02. 08. 2020.

1. Danas je 18. nedjelja kroz godinu. Gospa od Anđela – Porcijunkula. Danas možete dobiti potpuni oprost ukoliko se...
Šamića džamija se nalazi u istoimenoj jajačkoj mahali pored gradskih zidina uz tabiju, istočno od Banjalučke kapije uz rijeku Vrbas. Ne zna se točno vrijeme njene gradnje, a iz natpisa nad ulazom vidljivo je da je obnovljena 1849. godine.

Bilo 13 kuća

Najmlađa mahala unutar gradskih zidina nastala je oko mesdžida koji je sagradio Halil-ćehaja jajačkog dizdara između 17. i 18. stoljeća. U vrijeme popisa 1604. godine u mahali je evidentirano oko 13 kuća. Prema nekim pričama, Halil-ćehajin mesdžid bio je drveni i potpuno je izgorio u požaru 1658. godine.

– Prije 1692. na mjestu Halil-ćehajina mesdžida podignuta je džamija. Osnivač te džamije je hadži Nezir, ali nije bila duga vijeka. Novu džamiju na istoj lokaciji podigao je i hadži Muharem, a narod je ovu zvao Šamića džamijom – govori nam šejh Ramiz ef. Bećirović, bivši glavni imam Medžlisa IZ Jajce.

Lokacija na kojoj se nalazi objekt Šamića džamije je u užem jezgru starog grada, koji je Komisija proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

– Sam objekt se ubraja u najljepše primjere bosanskih džamija s drvenom munarom iz perioda turske vlasti u Bosni. Sadrži sve elemente karakteristične za objekte ovog tipa. Prema podacima koji su sakupljeni, izvorno se sastojala od kamenih zidova i drvenog krova iz kojeg izvire vitka drvena munara – govori Bećirović.

Namjenska gradnja

Džamije dizdaruše građene su namjenski za vojnike stražare u blizini tvrđava i kasarni.

– S obzirom na to da je Šamića džamija locirana neposredno uz gradske zidine u Jajcu, vjerojatno i ona pripada ovom tipu džamija te se pretpostavlja da je, osim stanovnicima ove mahale, služila i vojnicima koji su čuvali stražu na ovim zidinama – ističe Bećirović.

Ponovo obnovljena

Ovaj vjerski objekt je u toku proteklog rata u potpunosti srušen. Projekt izgradnje džamije realiziran je kroz Fond za izgradnju novih, rekonstrukciju i adaptaciju postojećih vakufskih i vjerskih objekata, a obnovu su financirali vakifi iz Katara u iznosu od 118.689 KM.

– Nakon obnove džamija se od aprila 2016. godine ponovo koristi za održavanje mektepske nastave te su ponovo izgrađeni manja abdesthana i mokri čvor – ističe Bećirović.

Dnevni Avaz

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Suze svetog Lovre – jedan od najljepših astronomskih fenomena

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza...

FOTO/VIDEO: Bolnici u Novoj Biloj danas isporučen respirator kojeg je financirala Europska unija

Hrvatskoj bolnici “dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj danas je isporučen  stacionarni respirator čiju nabavku je financirala Europska unija u okviru programa pomoći...

Ogroman interes za premijeru predstave “Čarobnjak iz Oza”, sva mjesta rezervirana!

Premijera predstave "Čarobnjak iz Oza" mladih kazalištaraca iz Busovače bit će sutra, 6. kolovoza 2020. godine, u kinu Theatre. Predstava će biti izvedena u...

Intervju Bojan Domić: Do 2024. u Travniku bi Hrvati konačno trebali ostvariti ravnopravnost

Travnik kao središte višenacionalne županije - Srednjobosanske, ima sve predispozicije postati grad s posebnim izbornim pravima koji će jamčiti minimalnu nacionalnu zastupljenost i mogućnost...

Što vaš JMBG govori o vama: Šest brojki koje život znače

Većina građana zna što znači prvih sedam brojeva jedinstvenog matičnog broja građanina (JMBG): to je datum rođenja. Međutim, značenje preostalih šest brojeva nije tako...
- Marketing -

Pročitajte i ovo