spot_img
Subota, 2 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Sajević: Kada će Tužiteljstvo BiH procesuirati odgovorne za zločin u Križančevom Selu?

Sutra će (22. prosinca) u Vitezu biti obilježena 22. tužna godišnjica stradanja Hrvata u Križančevu Selu i zločina koji su pripadnici Armije BiH počinili nad zarobljenim pripadnicima HVO-a i nad hrvatskom imovinom 22. prosinca 1993. godine. Naime, tog je dana Armija BiH, u maglovito praskozorje, neposredno nakon odlaska konvoja „Bijeli put“, nakon kratkih i žestokih borbi zaposjele ovo selo nadomak Viteza. Selo su opljačkali, a kuće i gospodarske objekte teško oštetili, srušili ili zapalili. Ukupno je ubijeno 64 osobe hrvatske nacionalnosti.

Tim povodom danas je na sjednici Sabora Srednjobosanske županije pitanje tužiteljstvu uputio Ivan Sajević, zastupnik HDZ-a BIH u Saboru ŽSB.

“Prema mojim saznanjima još uvijek nema ni najava o pokretanju istrage, o mogućim podizanjima optužnica za ove zločine, za ovo veliko hrvatsko stratište u bošnjačko-hrvatskom ratu. Što se poduzelo po pitanju zločina koji su pripadnici Armije BiH počinili nad 64 Hrvata u Križančevu Selu 22. prosinca 1993. godine? Zašto nakon 22 godine nitko nije procesuiran zbog ovoga zločina i zašto Tužiteljstvo BiH zanemaruje ovaj stravični zločin nad Hrvatima Viteza? Tužno je da nakon 22 godine nemamo ni naznaku da su se pravosudni organi u BiH pozabavili ovim strašnim zločinom. Pravda bi trebala biti jednaka za sve”, kazao je na današnjoj sjednici Sabora ŽSB, zastupnik Sajević.

U napadu Armije BiH poginula su 34 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i staraca, dok je 30 vojnika zarobljeno i odvedeno u selo Počulica, na sjevernom dijelu općine Vitez, a kasnije u Zenicu gdje im se, jedno vrijeme, gubi svaki trag. A 39 dana nakon zarobljavanja, pod pritiskom obitelji nestalih, hrvatske javnosti, UNPROFOR-a i MCK, bošnjačka strana predala je tijela zarobljenih 22. prosinca u Križančevu Selu. Sva tijela su bila strahovito masakrirana, s lomovima ekstremiteta, rebara, grudnoga koša, vilica, lubanje…, vidljivi su bili brojni tragovi mućenja…, i sve je to zabilježeno foto i videozapisima, te u zapisniku liječničkog povjerenstva za identifikaciju masakriranih tijela, na čelu s primariusom dr. Franjom Tiboldom.

Obljetnica, 22. u nizu, bit će započeta svetom misom koja će biti služena u 11,00 u crkvi sv. Leopolda Mandića, komemoracija je u 12,00 u amfiteatru OS „Dubravica“, nakon čega će biti organiziran mimohod prema spomen obilježju. Obilježavanju obljetnice nazočit će najviši hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti u BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM