spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Sabor Srednjobosanske županije raspravljao o negativnom revizorskom izvješću o Proračunu za 2014. godinu

Sabor Srednjobosanske županije raspravljao o negativnom revizorskom izvješću o Proračunu za 2014.

TRAVNIK, 6. listopada – Sabor Srednjobosanske županije (SBŽ) razmatrao je danas izvješće o izvršenoj reviziji financijskih izvješća Proračuna SBŽ-a za 2014. godinu.

Tom prigodom istaknuto je da je ovo šesto negativno izvješće Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH u kojem je navedeno, među ostalim, da je Proračun SBŽ-a usvojen bez uravnoteženja prihoda i rashoda te da nisu planirani izvori za financiranje akumuliranog deficita iz ranijih godina.

“Na dan 31. prosinac 2014. godine iskazan je akumulirani deficit od 43.256.875 KM koji ne možemo potvrditi jer nisu iskazane obveze po osnovi izvršnih sudskih rješenja”, navedeno je iz Ureda za reviziju institucija FBiH.

Ured za reviziju je, također, naveo da je za tekuću likvidnost proračuna korišteno 5.825.000 KM sredstava koja su bila namijenjena za privatizaciju, zaštitu od prirodnih i drugih nesreća te zaštitu okoliša, dok prilikom uplate neto plaća nisu uplaćivani doprinosi.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je kako Vlada nije imala namjeru nedomaćinskog i neracionalnog trošenja proračunskog novca i da se većina revizorskih preporuka odnosi na propuste proceduralne prirode.

– Postupanja u smislu raspodjele sredstava, provođenja knjigovodstvenih standarda i ostalih radnji po pravilnicima i zakonskim okvirima, nekada se nisu pridržavali oni koji su to trebali kada je u pitanju knjigovodstvo. U izvješću su dane jasne preporuke da se krene ka ispravci proceduralnih radnji kada je u pitanju provođenje zakona i podzakonskih akta i smatram da 70 posto propusta može biti otklonjeno jednim zahvatom. Vlada ubuduće neće tolerirati neprovođenje knjigovodstvenih standarda, procedura i pravilnika koji su jasno definirani kada su financijski tokovi u pitanju – kazao je Lendo novinarima.

Sabor SBŽ-a usvojio je jučer zaključak kojim od Vlade traži da obveže sva ministarstva da u što kraćem roku urade plan realizacije otklanjanja uočenih nedostatka te da ga najkasnije do kraja prosinca dostave Saboru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM