spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Rusija zauzela Bahmut i promijenila mu ime, pad potvrdio i Zelenskij

Rusija je ustvrdila da je zauzela čitav ukrajinski grad Bahmut, što bi u slučaju potvrde značilo da je okončana najduža i najkrvavija bitka u 15-mjesečnom ratu.

Napad na već gotovo sravnjen grad predvodile su ruske plaćeničke vojne skupine Wagner čiji je vođa Jevgenij Prigožin ranije u subotu rekao da su njegove snage zauzele čitav grad i svaku kuću.

Zauzimanje Bahmuta, kojeg Rusi još iz sovjetskog doba nazivaju Artjomovsk značilo bi prvu veću rusku pobjedu u bitki koja traje više od 10 mjeseci.

Rusko Ministarstvo obrane kratko je priopćilo da je završeno oslobađanje Artjomovska kao rezultat napada jurišnih odreda Wagnera, uz podršku topništva i zračnih snaga.

Kijev je prije ruske objave odbacio Prigožinove tvrdnje, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju potvrdio tu informaciju.

Upitan od novinara je li Bahmut i dalje pod kontrolom Ukrajine, Zelenskij je rekao: Danas je Bahmut još samo u našim srcimaMorate razumjeti da (tamo) više nema ničega.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojnicima na zauzimanju grada, kazavši da će najzaslužniji biti nagrađeni, objavile su ruske novinske agencije.

Prigožin koji je dosad višekratno prozivao regularnu rusku vojsku zbog napuštanja položaja rekao je da će se njegove snage iz Bahmuta povući od 25. svibnja zbog odmora te će kontrolu predati regularnoj ruskoj vojsci.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti