Riješen problem upravljanja otpadom za četiri općine među kojima je i Busovača- pomoć stiže iz Njemačke

0
183
U hotelu “Vezir Palace”, na starom gradu u Travniku, održana je konferencija na kojoj je prezentiran projektu zbrinjavanja otpad u Lašvanskoj dolini podržan od strane njemačkog ministarstva za okoliš- tim BuHAWK17, zajedno s četiri općinska načelnika, općinskim upravama, JKP poduzećima, te uz podršku Vlade SBK.

Njemački stručnjaci i konzultanti razvili su međuopćinski održivi koncept upravljanja otpadom za općine Travnik, Vitez, Novi Travnik i Busovaču, te izradili prve prijedloge za provedbu toga koncepta.

Upravljanje projektom preuzele su firme WEICHERTCONSULT, T&T business consulting i InfraRes, iz travničkog partnerskog grada Leipziga.

Na konferenciji je predstavljen održivi koncept upravljanja otpadom od početnog stanja do organizacije međuopćinske suradnje, studije izvodivosti i izazova provedbe.

Konferenciji u Travniku prisustvovali su čelni ljudi četiri općine, predstavnici Skupštine i Vlade Srednjobosanskog kantona, kao i predstavnici komunalnih poduzeća.

Četiri općine iz Lašvanske doline otpad odvoze na Regionalnu deponiju Mošćanica kod Zenice i godišnje izdvajaju ogromna sredstva za odvoz i deponiranje. Novi koncept značio bi mnogo jeftinije upravljanje otpadom.

dolinalasve.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here