spot_img
Četvrtak, 7 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Respirator proizveden u BiH uspješno testiran u Velikoj Britaniji

Prototip prvog respiratora koji je nastao u Bosni i Hercegovini ispitan je u Centru za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Velike Britanije, a pozitivan nalaz predstavlja zeleno svjetlo za njegov daljnji razvoj.

MD-TEC nedavno je završio testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi, a koji je djelo tima stručnjaka iz kompanije TMD Group iz Gradačca, piše Klix.ba.

Uređaj je nastao pod nadzorom medicinskog tima iz UKC u Tuzli, a neposredno prije ispitivanja u Velikoj Britaniji izvršen je njegov redizajn. Kao odgovor Vlade Ujedinjenog Kraljevstva na pandemiju COVID-19 i povećanu potrebu za ventilatorima i sličnim medicinskim uređajima, u ožujku 2020. godine MD-TEC je postao odobreni centar za testiranje za program Vlade Ujedinjenog Kraljevstva pod nazivom “Ventilator Challenge”.

Kako su naveli iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH, MD-TEC je do danas vršio testiranja prototipa medicinskih uređaja koje su razvile kompanije iz cijelog svijeta, a među njima se našao i respirator iz Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetnu razinu funkcionalnosti i upotrebljivosti. Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće te se radujemo nastavku rada s njima u daljnjem procesu razvoja prototipa, izjavio je Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC.

Direktor TMD Groupa Adem Hanić ističe kako je izuzetno ponosan na tim stručnjaka koji je razvio prototip ventilatora za jako kratko vrijeme, dobivši pozitivne ocjene MD-TEC.

Dok budemo radili na poboljšanjima, svjesni smo da smo pokrenuli sektor nove industrije u BiH – proizvodnju medicinskih uređaja. Za sljedeći korak, nadamo se da ćemo dobiti CE oznaku i početi sa širokom proizvodnjom. Paralelno s tim sagledavamo mogućnosti razvoja i drugih medicinskih uređaja, naveo je Hanić.

Iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH su istaknuli da MD-TEC pri Institutu za Translacionu medicinu bolnice Queen Elizabeth u Birminghamu pruža podršku ubrzanom razvoju medicinskih tehnoloških rješenja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM