spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Rasplet na federalnoj razini ubrzao bi i uspostavu županijskih vlada

Možda se upravo na županijskoj razini vidi koliko je krhka koalicija osam stranaka koje su formalno još uvijek zajedno u parlamentarnoj većini na federalnoj razini

Moglo se i pretpostaviti da će uspostava vlasti u županijama trajati dugo, a razloga za to je nekoliko. Prvi je političko šarenilo u županijskim skupštinama nakon izbora.

Zbog relativno niskog izbornog praga, u većinu županijskih parlamenata ušlo je desetak i više stranaka, piše Večernji list BiH.

Uz činjenicu da je u nekim županijama za uspostavu vlasti potrebna i dvotrećinska većina te da su veliki osobni animoziteti među političkim dužnosnicima na toj razini vlasti, nije ni bilo realno očekivati da parlamentarne većine i vlade budu uspostavljene brzo.

Koga odabrati

Drugi, ne manje bitan razlog za kašnjenje s uspostavom županijskih vlada je iščekivanje odluka na federalnoj i državnoj razini. Drugim riječima, ključne stranke odlučile su pričekati rasplet na federalnoj razini pa tek onda krenuti u uspostavu vlasti po županijama.

Čak i one stranke koje tvrde da su pregovore o županijskim vladama prepustile svojim lokalnim odborima, itekako kalkuliraju, svjesne da je nekim potencijalnim partnerima u federalnoj vlasti mnogo značajnije što će dobiti u nekoj od županija. To je najočitije na primjeru Tuzlanske, Sarajevske i Unsko-sanske županije.

SDA je odavno okupio većinu u Tuzli i može formirati županijsku Vladu, ali to ne čini. Čeka da vidi kako će se rasplesti pregovori i dogovori na federalnoj razini. To što je SDP uputio SDA poziv za pregovore u Tuzlanskoj županiji, za SDA ne znači ništa ako se dogovor neće praviti “u paketu”. I to nije slučaj samo s Tuzlom i samo sa SDA i SDP-om. Tako u Sarajevskoj županiji “trojka” ima većinu da sama sastavi vlast, ali još uvijek to ne radi jer čeka ishod pregovora s NES-om i Strankom za BiH na razini Federacije BiH, gdje su im njihovi glasovi vrlo važni. Nešto više dvojbi je u Unsko-sanskoj županiji.

Tamo NES posebno želi biti značajan čimbenik u vlasti jer je to stranka čija je izborna baza uglavnom u Krajini. Međutim, tamo još kalkuliraju i SDP i NiP, ali i regionalno vrlo važna stranka Pomak. Možda se upravo na županijskoj razini vidi koliko je krhka koalicija osam stranaka koje su formalno još uvijek zajedno u parlamentarnoj većini na federalnoj razini.

Posebna priča je Bosansko-podrinjska županija, gdje većina stranaka ima tek po jednog ili dva zastupnika, i to uglavnom je riječ o lokalnim strankama koje se vode specifičnim interesima u pregovorima.Zanimljive kombinacije

Prva županija koja je dobila novu Vladu je Zeničko-dobojska, ali ni ona se ne podudara s parlamentarnom većinom na federalnoj razini.

Naime, uz stranke “trojke” i njihova lokalnog partnera Fuada Kasumovića, dio te Vlade su i HDZ BiH, ali i DF, stranka koja je na višim razinama u čvrstom zagrljaju SDA.

Osim toga, jedan zastupnik NES-a podržava Vladu, dok je drugi protiv nje. Stoga ne treba isključiti ni skoru rekonstrukciju tek imenovane Vlade.

Posavska županija dobila je prošlog tjedna novu Vladu. Za novog-starog predsjednika izabran je Đuro Topić, a u sastavu Vlade nalazi se osam ministara iz reda HDZ-a BiH i jedan iz SDP-a.

Očita je veza između Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije. U prvoj bi HDZ BiH mogao do dvotrećinske većine bez SDA, a teorijski može i SDA do vlasti u Srednjobosanskoj županiji bez HDZ-a BiH. Međutim, najlakša, a vjerojatno i najstabilnija vlast u objema županijama bila bi upravo ona između tih dviju stranaka. No, ni tu nije sve riješeno, posebno ako se uzmu u obzir vrlo loši odnosi između HDZ-a i SDA na višoj razini.

U Zapadnohercegovačkoj županiji nema dvojbi, bar kada su stranke u pitanju jer HDZ BiH ima komotnu većinu. Tu se čeka izbor novog predsjednika Vlade jer je dosadašnji premijer Zdenko Ćosić izabran u državni Dom naroda.

U Hercegbosanskoj županiji je, kao i obično, sve otvoreno. Tamo je također puno stranaka u parlamentu, a ima naznaka kako bi prvi put nakon raskola u HDZ-u i osnivanja HNP-a te dvije stranke mogle uspostaviti koalicijsku vladu u suradnji s drugim partnerima. Još uvijek je više pitanja nego odgovora u većini županija, a situaciju bi mogla značajno promijeniti uspostava vlasti na federalnoj razini. Onda bi i neke dvojbe po županijama bile riješene.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti