spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Prvi dan jeseni: Službeno se pozdravljamo s ljetom, stigla jesen

Ljeto je danas službeno završilo i stigla je jesen vrijeme dunja, kestena, kišobrana i šarenila opalog lišća.

Danas je za stanovnike sjeverne polutke planete Zemlje počela jesen, vrijeme dunja, kestena, kišobrana i šarenila opalog lišća. Istovremeno je za stanovnike južne Zemljine polutke počelo proljeće.

Jesen na sjevernoj polutki traje dio rujna (od 23.), cijeli listopad, studeni i dio prosinca (do 21.), a na južnoj Zemljinoj polutki dio ožujka, cijeli travanj, svibanj i dio lipnja. Na dan početka jeseni, takozvanu ravnodnevicu, koja obično počinje 23. rujna, dan i noć traju po 12 sati, pa postupno nakon tog datuma dani postaju za jednu minutu kraći od noći, a noći jednu minutu duže od dana. Postoje dva razdoblja u jesen: rana jesen traje od 23. rujna do kraja listopada (početkom studenog), a kasna jesen traje od početka studenog, sve do 21. prosinca.

Jesen donosi berbu plodova na većini biljka trajnica kao što su jabuke, kruške, šljive, grožđe… Isto tako na većini listopadnih stabala tijekom jeseni će otpasti sve lišće. Također tijekom jeseni životinje koje spavaju zimski san će finalizirati nakupljanje masnih naslaga i zaliha hrane koje će im omogućiti da prežive zimu, piše Wikipedia.

Pet dana po dolasku jeseni, 28. rujna, moći će se vidjeti i potpuno pomračenje Mjeseca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM