Proslavljen blagdan Sv. Katarine, zaštitnice Franjevačkog samostana u Kreševu

U obrazovanosti, učenosti i mudrosti Sv. Katarina uzor je i u današnjem vremenu

Blagdan je Svete Katarine, djevice i mučenice koja je život skončala mučeničkom smrću 307. godine u vrijeme cara Dioklecijana. Djevojka koju je osim iznimne ljepote, krasila obrazovanost, učenost i mudrost zapela je za oko samome caru koju ju je htio oženiti. No, ona se nije htjela odreći svoje katoličke vjere te je uspjela na nju preobratiti i 50 učenjaka koje je car poslao da pobiju njezinu vjeru. Neke su to od činjenica iz života Sv. Katarine Aleksandrijske koja je, među ostalim i zaštitnica Franjevačkog samostana u Kreševu.

Nakon pozdravnih riječi fra Josipa Tomasa, gvardijana Samostana u Kreševu, na njih je u svojoj propovjedi uz sudjelovanje brojnih svećenika, podsjetio fra Stipo Kljajić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

„Sveta Katarina zaštitnica je mnogo čega, zapravo svega što ima veze s obrazovanošću i mudrušću, od teologa i filozofa potom žena i djevojaka, sve do automehaničara. Nju štuje i istočna i zapadna crkva, anglikanci i luterani. Mnogi su je uzeli za zaštitnicu, a o njoj zapravo ne znaju puno. A nju su osim čvrste vjere u Krista i ljepote, krasili i obrazovanost, učenost i mudrost koji nikad nisu bili u suprotnosti vjeri već se međusobno dopunjuju“, kazao je fra Stipo Kljajić, franjevac Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

On je u svojoj propovijedni posebno naglasio kako Sv. Katarina i u današnjem vremenu može biti uzor svima nama. „Ne samo u spremnosti dati život za istinu i vjeru, Sv. Katarina uzor je koji nam ukazuje na važnost obrazovanja i mudrosti koji su u današnjem vremenu interneta osobito obezvrijeđeni. Tehnološki naredak i internet nisu niti mogu biti izvoz znanja i mudrosti jer ono što nude samo je privid stvoren na ponekoj informaciji. Svi smo na internetu, a imamo stotine tisuća nepismenih i još toliko polupismenih, vrlo slabe državne škole i još gore privatne fakultete. Šutimo na masovnu kupovinu diploma, od znanja su nam važnije nacionalna i stranačka pripadnost. U takvom vremenu Sv. Katarina nam itekako može biti uzor“, istaknuo je u svojoj propovijedi fra Stipo Kljajić.

Misno slavlje u povodu proslave Sv. Katarine, u samostanskoj crkvi u Kreševu započelo je pjesmom posvećenoj zaštitnici Samostana koju je izveo veliki zbor pod ravanjem Marije Pervan. Proslava je okupila mnoštvo vjernika iz kreševske ali i okolnih župa. Uz blagdan se među pukom veže dolazak zime izrekom „Sveta Kata, snijeg za vrata“. Snijega zasad nema, ali su hladnoća i magla jasan pokazatelj godišnjeg doba koje tek od danas pomalo pokazuju zube.

Izvor: Artinfo.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Tražite posao? Ljekarna “Katava” zapošljava!

Iz Tuzle do Sarajeva za 5 eura, studentska karta 2 eura?!