spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Projekcija filma “Bijeli put” u Kiseljaku

Nakon brojnih projekcija po BiH i Hrvatskoj i Kiseljak će imati priliku vidjeti dokumentarni film „Bijeli put“, redatelja Zdenka Jurilja i produkcijske kuće Kadar.

Film govori o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ kojom je spašeno preko 70 tisuća Hrvata Lašvanske doline koji su skoro 8 mjeseci bili pod opsadom Armije BiH.

Projekcija će se održati na Trgu kneza Radoje, ili u slučaju lošeg vremena u gradskoj dvorani, u petak, 8. rujna u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Naime, film je premijerno prikazan u sklopu “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne” a ekipa produkcijske kuće “Kadar” iz Širokog Brijega je nakon gotovo tri godine istraživanja, snimanja i mjeseci provedenih u montaži, dovršila film o najvećem humanitarnom konvoju nakon Drugog svjetskog rata. Film je realiziran uz suradnju dvije državne TV kuće – HRT-a i BHRT-a.

Kroz izjave brojnih svjedoka, ali i raritetnu video arhivu, koja se prvi put prikazuje na platnu, šira javnost konačno može vidjeti što se stvarno događalo te ratne 1993. i na koji način su ljudi u Središnjoj Bosni spašeni od golog izumiranja. U filmu su zastupljene i neke poluigrane filmske scene kako bi se na temelju pisanih dokaza i izjave svjedoka, rekonstruirali događaji koje u to ratno vrijeme nije bilo moguće zabilježiti video kamerom. Autorska ekipa iz širokobriješke produkcije “Kadar” Zdenko Jurilj redatelj, Antoni Ćorić direktor fotografije, Tomislav Topić montažer i Tomislav Bubalo producent, kontaktirala je i snimila sugovornike od Travnika, Viteza, Zenice, Mostara, Sarajeva, Zagreba, Splita, Dubrovnika i Londona.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM