spot_img
spot_img
Utorak, 21 svibnja, 2024

Problem “profesionalnih žalitelja”: Ulaganje žalbi na tendere postao biznis

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović ukazao je na problem postojanja “profesionalnih žalitelja”.

Znate li tko su “profesionalni žalitelji”? Jeste li čuli za ljude i njihove kompanije čiji je “biznis” da se žale na tenderima? Nazivaju ih “profesionalnim žaliteljima”. Jedna tvrtka je za 11 mjeseci uputila 147 žalbi na javne nabavke, druga 224, treća 191… Je li sad malo jasnije? Kako to sve funkcionira? U BiH egzistiraju kompanije koje praktično postoje da bi se bavile žalbama na tendere, upozorio je Magazinović.

Navodi da se ove kompanije prijavljuju na tendere za sve i svašta. Bez namjere da stvarno dobiju posao, a i bez kapaciteta da eventualno dobiveni posao urade. Žale se na nabavke koje nemaju veze s onim za što su registrirani. Zapravo, njihov “biznis” je žalba kojom se obaraju tenderi, ucjenjuje, reketiraju drugi ponuđači ili se svjesno zaustavlja neki projektili poslovni proces.

Da je ulaganje žalbi na tendere postao “ozbiljan biznis” pokazuje i broj žalbi koje pojedine tvrtle upute u tijeku godine, ali i jako kvalitetna priprema žalbi koja ukazuje na to da se njima bave ozbiljni pravnici. Jedan od razloga za žalbe je i financijski interes kroz naplatu troškova za opunomoćenika/odvjetnika, smatra on.

Dodaje da postoji sumnja da i pojedini ljudi iz Agencije za javne nabavke pomažu tvrtkama koje ucjenjuju i reketiraju druge kompanije.

Znate li koje su posljedice? Pa najčešće je to onemogućavanje nabavki institucija i javnih poduzeća, kašnjenje u izgradnjiinfrastrukturnih objekata, nedostatak lijekova i medicinske opreme, nemogućnost pružanja zdravstvenih ustanova, zaustavljanje realizacije različitih projekata, ističe Magazinović.

Magazinović kaže da će ovoga tjedna imati sastanak na ovu temu. Razgovarat će i o elementima kaznenih djela i uključivanju drugih institucija u rješavanje problema. Neke stvari se moraju promijeniti, a zašto do sada nisu sasvim je legitimno pitanje, piše Akta.ba.

U odgovoru Agencije za javne nabavke na njegovo zastupničko pitanje o “profesionalnim žaliteljima”, kažu da je ova problematika u prethodnom razdoblju doživjela svojevrsnu eskalaciju, te da je analizom predmetnih situacija uočen odgovarajući modus operandi “profesionalnih žalitelja”.

S tim u vezi, “profesionalni žalitelj”, obično putem punomoćnika/odvjetnika, izjavljuje žalbu (veliki broj žalbi), gdje s izjavljivanjem žalbe, nema za cilj ispraviti eventualnu grešku i posljedično dobiti ugovor u konkretnom postupku nabavke, već ima za cilj usporiti postupak javne nabavke i/ili da ostvari novčanu korist kroz naplatu troškova za punomoćnika/odvjetnika, navode iz Agencije.

Navedeno neminovno dovodi do toga da se postupak nabavke, očito nepravedno i neopravdano, odugovlači i odlaže, što izaziva mnogobrojne negativne posljedice za javna sredstva i njihove korisnike, na svim razinama u Bosni i Hercegovini, kao što su odlaganje izgradnje infrastrukturnih objekata, nedostatak lijekova i medicinske opreme, nemogućnost pružanja zdravstvenih i drugih usluga, i slično.

Tvrtka podnijela 147 žalbi

Tako, npr. jedan gospodarski subjekt i njegov opounomoćenik/odvjetnik su, u razdoblju od 11 mjeseci u 2023. godini, izjavili čak 147 žalbi,koje su procesno odbačene, tj. zaključkom odbačene zbog neplaćanja naknade za žalbu, što predstavlja evidentnu zloupotrebu pravne zaštite (podaci dostupni na Portalu javnih nabavki). Također, iz podataka na Portalu javnih nabavki, utvrđeno je da taj gospodarski subjekt ima jedan zaključeni ugovor u kojem je predmet ugovora “Troškovi žalbe za tendersku dokumentaciju”, a njegov punomoćnik/odvjetnik je evidentiran kao ponuđač na Portalu javnih nabavki, ali nema niti jedan zaključeni ugovor u postupcima javnih nabavki.

Nadalje, npr. jedan gospodarski subjekt, uz angažiranje punomoćnika/odvjetnika, serijski izjavljuje različite žalbe na različite predmete nabavki: molerski radovi, izgradnja bazena, voće i povrće, lož ulje, računari, a na Portalu javnih nabavki, kao glavnu djelatnost navodi “Proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova”, te na Portalu javnih nabavki ima evidentiranu samo jednu dodjelu ugovora i to izravni sporazum u iznosu od nekoliko stotina KM.

Još jedan gospodarski subjekt, putem punomoćnika odvjetnika, je u razdoblju 01.01.2023-29.11.2023. godine izjavio 224 žalbe, koje su zaključkom odbačene zbog neplaćanja naknade za žalbu, istaknuli su iz Agencije.

Također, iz podataka na Portalu javnih nabavki, utvrđeno je da isti gospodarski subjekt ima u 2023. godini zaključenih 8 ugovora, od kojih je 5 ugovora, u kojim je predmet ugovora “Troškovi žalbe za tendersku dokumentaciju” i ugovor “pravne usluge” zbog žalbe koja je odbačena zaključkom kao neuredna.

Utvrđivanje odgovornosti

Predmetni i evidentni problem Agencija ne može niti je nadležna sama rješavati. Dakle, o svakoj prijavi, koja ima naznake da se odnosi na problematiku “profesionalnih žalitelja”, Agencija dostavlja odgovarajuću informaciju prema nadležnim tužiteljstvima, nadležnim gospodarskim komorama, nadležnim odvjetničkim komorama, Uredu za razmatranje žalbi BiH i drugim organima.

U okviru svojih nadležnosti, a imajući u vidu navedenu eskalaciju i sve s ciljem zaštite integriteta sustava javnih nabavki, Agencija u narednom razdoblju planira poduzeti odgovarajuće aktivnosti i korake, koji uključuju i to da će se sve relevantne institucije obavještavati o uočenim navedenim slučajevima putem dostave informacija i prijava, kako bi iste institucije pristupile utvrđivanju krivice i odgovornosti, zaključili su.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti