spot_img
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

„Privredni razvoj i suvremeni kriminalitet’ tema 2. znanstveno-stručne konferencije Sveučilišta/Univerziteta VITEZ

Sveučilište/Univerzitet ‘VITEZ’ organiziralo je 2. znanstveno-stručnu konferenciju pod nazivom ‘Privredni razvoj i suvremeni kriminalitet’. Uz profesore iz oblasti ekonomskih i pravnih znanosti sudjelovali su i predstavnici UIO BiH te srednjobosanskog kantonalnog MUP-a.

Moderator Konferencije, prof.dr. Jusuf Kumalić, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Sveučilišta/Univerziteta VITEZ, naglasio je kako je strategija ovoga Sveučilišta razvijanje znanstveno-stručnog rada s ciljem praćenja i prilagođavanja okruženju. „Danas imamo veoma lošu sliku ekonomskog stanja, nezaposlenost iznad 45% te sistemsku korupciju kao poseban problem u BiH koja se, prema procjenama, kreće na razini od milijardu i pol KM. Najveća korupcija je u oblasti javnih nabavki, ali je prisutna i u svim ostalim segmentima društva te je ozbiljna prijetnja rastu i razvoju te prilivu stranih investicija“, kazao je prof. Kumalić dodajući kako je održavanje ove Konferencije i davanje većeg akcenta znanstveno istraživačkom radu, doprinos rješavanju spomenute problematike. Dekan Fakulteta pravnih nauka, prof.dr. Mile Matijević istaknuo je kako tema gospodarskog kriminaliteta zaslužuje posebnu pažnju i predstavlja jedan od ključnih problema u BiH. „Danas je najveći dio kriminalnih radnji u gospodarstvu legaliziran, gotovo ozakonjen. Gospodarski kriminal svojevrsni je organizirani kriminalitet, ušao je u sve pore društva, statističkih podataka o gospodarskom kriminalitetu nema jer na razini BiH takvu statistiku nitko ne vodi. Nismo dorasli pokretanju i vođenju efikasne istrage u oblasti gospodarskog kriminala. Sudski postupci, presude i krajnji efekt otkrivanja i procesuiranja djela gospodarskog kriminala na ovim prostorima je porazan“, izjavio je prof. Matijević naglašavajući kako mora postojati profesionalna orijentacija tijela za provedbu zakona usmjerena na rad i edukaciju te poštivanje znanstvenog i stručnog rada institucija koje daju doprinos borbi protiv svakog vida kriminala pa tako i onog u oblasti gospodarstva.

U radu Konferencije sudjelovali su i prof.dr. Kadrija Hodžić koji je izlagao na temu Fiskalni pluralizam i ekonomski razvoj BiH, zatim ispred UIO BiH dr.sc. Amir Karalić s temom Porezna evazija u sustavu neizravnog oporezivanja i njen utjecaj na gospodarski rast, a veliko zanimanje privuklo je i izlaganje o zakonskim okvirima za koruptivna djela u BiH te o djelovanju cyber terorista na Internetu kroz publicitet i propagandu, kao globalnoj prijetnji svjetskom gospodarstvu, o čemu je govorio dr.sc. Vladica Babić.

Među brojnim izlagačima bile su i Dženeta Lušija, studentica IV. godine Fakulteta poslovne ekonomije te Dženita Golub i Envera Halilčević, sa V. godine FPE, koje su tom prilikom prvi put javno izlagale svoje prve objavljene radove.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM