Privedena Greta Thunberg, najpoznatija aktivistica za zaštitu okoliša

Greta Thunberg, najpoznatija klimatska aktivistica na svijetu, privedena je danas u Njemačkoj. Thunberg je sudjelovala u prosvjedima protiv širenja rudnika ugljena u selu na zapadu Njemačke.

Na snimci se vidi kako njemačka interventna policija odnosi Gretu Thunberg (20). Nakon što su je odnijeli, Greta je nasmiješena pozirala okupljenim fotoreporterima, dok ju je jedan policajac držao za ruku, prenosi Index.hr.

Thunberg se pridružila tisućama drugih aktivista i prosvjednika koji su proteklog vikenda prosvjedovali protiv uništenja njemačkog sela kako bi se napravilo mjesta za proširenje rudnika lignita u vlasništvu europskog energetskog diva RWE.

U zapadnoj Njemačkoj, čak i nakon evakuacije aktivista iz sela Lützerath koje se ruši zbog proširenja rudnika lignita, danas su se nastavili prosvjedi ekoloških aktivista.

Tako su se u 40-ak kilometara udaljenom Kölnu aktivisti zalijepili za cestu i zaustavili promet tijekom jutarnje špice. Policija se priprema odgovoriti na slične akcije, prenijela njemačka novinska agencija dpa. Tijekom prosvjeda u Kölnu bili su vidljivi žuti križevi, simboli prosvjeda protiv rušenja sela Lützerath. Prosvjednici su na Twitteru objavili da ugljen ispod Lützeratha mora ostati u zemlji.

Prosvjedi su održani i u drugim mjestima u zapadnoj Njemačkoj. U rudniku lignita Inden kod Aachena prosvjednici su zaplijenili bager pa su radovi u rudniku obustavljeni. Prema podacima policije u Aachenu, sudjelovalo je oko 20 prosvjednika, a prema tvrtki RWE, između 30 i 40 prosvjednika.

Skupina od oko 20 klimatskih aktivista također je zauzela željezničke tračnice koje vode do elektrane Neurath u blizini Rommerskirchena, navela je policija i RWE. Klimatski aktivisti iz Lützeratha za danas su najavili zajednički dan klimatskih akcija, javlja dpa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pritvoreni Hrvati u srijedu bi mogli na slobodu, ispunili su sve što je Zambija tražila!

Bila najstarija osoba na svijetu: Lucile Randon umrla u 118 godini