spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Prirodni fenomen u BiH: Piramide koje ne prestaju rasti

Borisa Trogrančića, fotografa koji neumorno istražuje prirodu objektivom, put je odveo do još jednog fenomena u susjedstvu.

Iskoristio sam lijep sunčani dan te obišao i snimio fascinantan prirodni fenomen Bosne i Hercegovine – pješčane piramide u selu Dančići kod Foče, stare više od 200 godina.

Osim u Bosni i Hercegovini, takva se formacija u svijetu nalazi samo još na tri mjesta (Srbija, Italija i SAD). Pješčane piramide građene su od pjeskovite gline i djelovanjem procesa erozije postaju sve veće, objašnjava Boris te dodaje:

Put do ovog mjesta je asfaltiran i može se prilično lako naći ova lokacija. Samo mjesto piramida lijepo je uređeno, sa stazom i stepenicama napravljenim oko piramida, kao i vidikovcima s kojih se pruža fantastičan pogled na taj zaista jedinstven prizor. Za razliku od mnogih lokacija koje sam obišao praveći fotografije, na ovom mjestu nisam pronašao smeće, što je za svaku pohvalu – nadam se da će tako i ostati. Ponosan sam što se takve stvari mogu vidjeti i obići u Bosni i Hercegovini. 

Fascinantan je podatak i da piramide i dalje rastu jer proces erozije ne prestaje, piše punkufer.hr.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM