spot_img
spot_img
Petak, 19 travnja, 2024

Prirodan način suzbijanja lisnih uši na biljkama

Lisne uši su opasni štetnici mnogih poljoprivrednih kultura. Njihovo suzbijanje je dosta otežano jer se često javljaju u samoj zriobi plodova. Danas se sve više u suzbijanju lisnih uši koriste ekološki prihvatljivi pripravci koji imaju niz prednosti u odnosu na klasične kemijske pripravke.

Ovih se dana na području Hercegovine, na mnogim voćnim i povrtnim kulturama, primjećuju prve kolonije lisnih uši. Lisne uši se ubrajaju u vrlo važne štetnike poljoprivrednih kultura. Gotovo da nema biljne vrste koju ne napada barem jedna vrsta lisnih uši. Lisne uši najčešće nalazimo na voćkama (breskva, nektarina, šljiva, trešnja, jabuka i dr.), na povrću (paprika, rajčica, krastavac, grah, tikvice i dr.) te na cvijeću i ukrasnom bilju (ruže, surfinije, petunije i dr.).

Štete su posebno velike u proljeće i početkom ljeta

Lisne uši su na biljkama prisutne kroz cijelu vegetaciju, ali je brojnost posebno izražena u proljeće i početkom ljeta. Štete od lisnih uši su veće što su kolonije brojnije, lišće mlađe te temperature više. Bujne biljke koje imaju dosta mladog, sočnog lišća, više privlače lisne uši. Najčešće ih pronalazimo na vršnom mladom lišće gdje se hrane sisanjem soka iz biljnog tkiva.

Kao posljedica ishrane, napadnuto lišće mijenja boju, često se deformira (kovrča) te se suši. Osim toga lisne uši luče obilje medne rose koja prekriva lišće, a na koju se naseljavaju gljive čađavice (listovi pocrne). Napadnute biljke zaostaju u rastu i podložne su napadu drugih štetnika i uzročnika bolesti. Osim direktnih šteta koje lisne uši uzrokuju ishranom, daleko važnije su štete koje čine prenošenjem virusa sa zaraženih na zdrave biljke koje vrlo brzo obolijevaju.

Ekološki prihvatljivi pripravci za suzbijanje lisnih uši 

Suzbijanje lisnih uši se najčešće provodi primjenom različitih kemijskih pripravaka. U zadnjih nekoliko godina sve veći broj proizvođača, a posebno hobista koji povrće uzgajaju u obiteljskim vrtovima i okućnicama, suzbijanje štetnika i uzročnika biljnih bolesti provodi ekološki prihvatljivim mjerama zaštite.

Kada je u pitanju suzbijanje lisnih uši na ekološki prihvatljiv način, danas se u bolje opskrbljenim agrocentrima mogu nabaviti Bio Garden ekološki pripravci koji uspješno suzbijaju sve vrste lisnih uši, a posebno izdvajamo pripravke Lisne uši i Univerzalni insekticid.
Radi se o visoko učinkovitim, ekološki prihvatljivim pripravcima,proizvedenim iz koštica tropskog neem drva.

Pripravci nakon prskanja prodiru u list te se unutar lista djelomično transportiraju. Sisajući i grizući insekti iz lista uzimaju djelatnu tvar, što trenutno dovodi do blokade pravilnog rada hormona, prestanka ishrane i brzog ugibanja.
Pripravci dolaze u malim pakiranjima prilagođenim manjim proizvođačima i hobistima.

Više informacija o ovim pripravcima, primjeni i dozi saznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/ 700-700.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM