spot_img
Četvrtak, 7 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Priprema se parcela za gradnju prvog Lidla u BiH

Već neko vrijeme se govori o potencijalnoj lokaciji gradnje objekta za trgovački lanac Lidl u Sarajevu.

Iako je kompanija u BiH registrirana od 2021. godine, čini se kako je idealno mjesto za njemačkog investitora pronađeno.

Kako doznaje Klix.ba, sarajevska građevinska kompanija Neimari kupila je imovinu Energoinvesta u sarajevskoj Općini Novi Grad koja je bila dio stečajnog postupka.

Ako je suditi prema projektu, kompanija će graditi objekte koji će odgovarati potrebama Lidla.

Kompanija Lidl BiH povećala je svoj kapital u BiH u prosincu 2022. godine na skoro 100 milijuna KM što je predstavljalo gotovo dvostruko povećanje kapitala ovog investitora.

Njemačka kompanija ranije je krenula s izgradnjom jednog objekta u Bijeljini te skladišno-distribucijskog centra u Kiseljaku.

Formalni osnivač Lidla BH je tvrtka W E-International Zweite GmbH. Kao direktor bh. ogranka kompanije naveden je Allen Halamić. Osim njega, u upravi društva su i izvršni direktori Roland Thomas SchreiberMihajl ĐotloDean Sunek i Kristijan Zaec.

Nekadašnji gospodarski gigant, kompanija Energoinvest prodavala je imovinu na atraktivnoj lokaciji u Sarajevu na području Općine Novi Grad od 2018. godine budući da je poduzeće u stečaju.

Početna cijena zemljišta tada je iznosila 15,8 milijuna KM, a prodaja se odvijala putem Agencije za privatizaciju FBiH.

Ispitna stanica Energoinvesta u Sarajevu nalazi se na lokaciji uz IX transverzalu koja se spaja s autocestom, a bit će najkraći cestovni pravac kretanja iz naselja Miljacka ka Alipašinom, odnosno središtu grada i prema Ilidži, piše Klix.

Cilj izgradnje trasferzale je i da se rastereti pravac prema Buća Potoku i Pofalićima, a time je i lokacija na kojoj će biti smješten Lidl savršeno pozicionirana za najveći broj stanovnika Sarajeva.

Trenutno se odvijaju radovi rušenja objekata koji su prethodno bili u vlasništvu Energoinvesta između trase IX transverzale, Ulice Halilovići i Ulice Džemala Bijedića na kojoj bi trebali biti izgrađeni objekti koje će koristiti Lidl.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM