spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Pripadnici Armije BiH osuđeni za zlostavljanje hrvatskih civila u središnjoj Bosni

Prema optužnici Tužiteljstva BiH Petak, Zec i Haskić su u proljeće i ljeto 1993. oko četiri mjeseca nezakonito držali zarobljene hrvatske civile te su ih mučili i zlostavljali

Vrhovni sud Federacije BiH pravomoćno je osudio trojicu bivših pripadnika bošnjačke Armije BiH na kazne zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim civilima u središnjoj Bosni koje su tijekom rata zlostavljali, maltretirali i prijetili smrću.

U odnosu na prvostupanjsku presudu, koju je izrekao Županijski sud u Travniku, Žalbeno vijeće Vrhovnog suda entiteta Federacije BiH smanjilo je kazne te je na tri godine osudio pripadnika Armije BiH Ismeta Zeca, Hamdu Petaka na godinu i šest mjeseci, a Ejuba Haskića na jednu godinu zatvora. Prethodno je Županijski sud u Travniku optužene osudio na kazne u rasponu od jedne do četiri godine.

Prema optužnici Tužiteljstva BiH Petak, Zec i Haskić su u proljeće i ljeto 1993. oko četiri mjeseca nezakonito držali zarobljene hrvatske civile te su ih mučili i zlostavljali. Oni su zarobljenike odvodili na prisilni rad prijeteći im ubojstvima. U više navrata su zlostavljali zarobljenike i nanosili im teške tjelesne ozljede s invaliditetom kod žrtava.

Većina zlostavljanih hrvatskih civila bila je iz mjesta Šenkovići, nedaleko Novoga Travnika u središnjoj Bosni. Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe u redovitom postupku, osim pred Ustavnim sudom zemlje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM