spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Priča o sestrama klarisama iz Brestovskog kod Kiseljaka

U Brestovskom kod Kiseljaka, svetim misnim slavljem obilježen je Blagdan svete Klare Asiške. Njene sljedbenice, sestre klarise, misno slavlje pratile su u samostanu, jer s vanjskim svijetom komuniciraju kroz rešetku, a samostan napuštaju samo iz četiri razloga.

Dvadeset i šest je godina kako su sljedbenice svete Klare, koje inače čine drugi franjevački red, stigle u Brestovsko i do danas ostale jedine iz ovog reda u Bosni i Hercegovini. Na svijetu ima više od dvadeset i jedna tisuća sljedbenica svete Klare, a život provode unutar samostana.

Posljednju godinu, proširile su samostan, očekujući da im se uskoro pridruži još nekoliko sestara. Iako s ostalima komuniciraju kroz rešetku, svakodnevno su u kontaktu s vjernicima i onima, koji traže njihovu pomoć. Dok je njihov život za mnoge zagonetka, one vrijeme provode uz molitvu i rad.

Napolje nisu izišle ni na blagdan svete Klare, a misno su slavlje, pratile iz samostana. Dok je napolju temperatura uveliko premašila trideset, u samostanu je bilo ugodno, pa se samo od sebe nametnulo pitanje, je li ovo možda dobrovoljni zatvor. Ovo je lijepi dobrovoljni zatvor. Nismo zatvorene, možda ste vi zatvoreni, jer mi smo na slobodi imamo mir, slobodu tišinu, da možemo što više moliti, biti s Bogom, kaže Hijacinta Batinić, časna majka samostana sv. Klare Brestovsko.

Federalna.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti