spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Preko nove aplikacije možete zatražiti izdavanje putovnice, vozačke ili osobne

MUP i AKD pozivaju građane da instaliraju Certiliu za lakši pristup e-uslugama

Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost pozvali su u srijedu građane da aktiviraju Certiliu – mobilni digitalni identitet hrvatskih građana za pristupanje javnim uslugama putem portala e-građani.

Početkom kolovoza prošle godine, Hrvatska je uvela nove eOsobne iskaznice u sklopu Digitalne agende za Europu. Nove iskaznice služe i za aktivaciju mobilne aplikacije Certilia, koja će smanjiti administraciju i olakšati građanima pristup javnim uslugama, napominje AKD u priopćenju.

Nova aplikacija omogućuje korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata, što će imati jednaku pravnu snagu kao vlastoručni potpis, prenosi Jutarnji list.

Građani će tako ubuduće moći digitalnim putem predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić te koristiti ostale usluge sistema eGrađani.

Prije instaliranja aplikacije, građani moraju aktivirati eOsobnu, bez obzira imaju li novu ili staru osobnu iskaznicu s čipom i zatražiti mobilni identitet, a nju će biti moguće aktivirati i na mobilnim kioscima na lokacijama policijskih uprava Bjelovar, Čakovec, Pula, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Zadar, Zagreb, PP Velika Gorica, na osječkom FERIT-u, kampusu i kampusu Algebre u Zagrebu.

Projekt je financiran u sklopu inicijative NextGenerationEU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM