spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Predstavljena knjiga Marinka Slipca “Tradicijski obrti Hrvata u BiH”

Knjiga „Tradicijski obrti Hrvata u Bosni i Hercegovini” vrijednog kulturnog djelatnika, slikara, novinara, publiciste…, Marinka Slipca u četvrtak navečer predstavljena je u amfiteatru Osnovne škole u Novom Travniku.

Ovu zanimljivu i pažnje vrijednu knjigu predstavili su prof. Velimir Bugarin i poznati kulturni djelatnik iz Novog Travnika, Josip Skopljaković. Oba predstavljača o autoru i knjizi govorili su vrlo pohvalno ističući vrijednost knjige koja kroz povijesno i aktualno vrijeme „gleda“, pojašnjava i razjašnjava obrte bosanskohercegovačkih Hrvata s posebnim naglaskom autoru najbližih i najdostupnijih obrta srednjobosanskih mu sunarodnjaka.

Na vrlo lijepi način, stručno, pregledno, tekstom i zanimljivim fotografijama, a neke od njih su i prvi put ugledale „svjetlo dana“, autor je posložio, dokumentirao, ovjekovječio i za povijest ostavio dio kulturnog i ne samo kulturnog blaga, oslikanog i zabilježenog kroz obrte Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz vjekove, moglo bi se i tako reći a da ipak ne bude i pretenciozno

Predstavljač. Prof. Velimir Bugarin je kazao kako će ova knjiga biti za mnoge studente povijesti, arheologije, etnologije… polazište i ishodište, dokument koji može biti i putokaz kako i kuda krenuti ka istraživanju i spoznajama ove oblasti hrvatske kulturne baštine i povijesti obrta Hrvata u BiH, poglavito Hrvata u srednjoj Bosni.

Drugi predstavljač, Josip Skopljaković je kazao kako je knjiga izgledom, dizajnom i kvalitetom kao „stvorena“ za knjižne (ukrasne) police, skupocjene regale u dnevnim boravcima „skorojevića“. No prije svega, knjiga je vrijedni dokument, koji se „mora“ čitati, i tako bogatiti svoje znanje, knjiga koju bi trebao imati svaka osnovna i srednja škola, knjižnice, kulturno umjetnička društva… svaki hrvatski dom. Jer je ova knjiga, kazao je Skopljaković, iskorak i pogled u bližu i daljnju povijest Hrvata u ovoj oblasti, na bosanskohercegovačkom području.

A da se zaista radi o vrijednom djelu potvrda je što je pokrovitelj ovog projekta srednjobosansko županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

U okviru predstavljanja dodatan pečat ovoj lijepoj večeri kulture i povijesti, kojoj su prisustvovali brojni Novotravničani, ali i Travničani i Vitežani, dali su svojim nastupom i prezentacijama, članovi KUD-a „Stari hrast – 2000“ iz Novog Travnika.

Autor knjige „Tradicijski obrti Hrvata u Bosni i Hercegovini“, Novotravničanin Marinko Slipac utemeljitelj i voditelj je Zavičajne zbirke „Baština“ s botaničkim vrtom „Stari – Carski hrast u novotravničkoj župi Rankovići, od 2004. do 2016. godine. Autor je većeg broja vrijednih radova iz oblasti arheologije i etnologije. Autor je više tekstova za kataloge muzejskih i umjetničkih izložbi, a izradio je i brojne scenografije. Autor je i triju dokumentarnih filmova iz oblasti botanike (Stari – Carski hrast, Divovi središnje Bosne i Tise u Bosni i Hercegovini), te suautor monografije (Guča Gora). (Zvonimir Čilić / Vitez.info)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM