spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Predsjedništvo HDZ-a BiH dalo je jednoglasnu potporu dopredsjedniku HDZ-a BiH i predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari

Predsjedništvo HDZ-a BiH na danas održanoj sjednici raspravljalo je o aktualnoj političkoj situaciji, pripremi i izbornim aktivnostima te formiranju koalicija za Opće izbore 2022.

Predsjedništvo HDZ-a BiH dalo je jednoglasnu potporu dopredsjedniku HDZ-a BiH i predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, povodom sankcija izrečenih od strane Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Država. Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara svoj rad mora nastaviti u okviru ustava i zakona unutar Federacije BiH i BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović obratio se medijima danas te komentirao aktualne teme.

Komentirajući američke sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, dr. Čović je kazao kako je Čavara pogrešna osoba kada se govori o antidaytonskom ili antiustavnom djelovanju.

„Mi smo se već ranije jasno očitovali da podupiremo rad predsjednika FBiH, jer smo uvjereni da je svojim radom apsolutno štitio ustav i zakone unutar Federacije BiH i u ovom vremenu u kojem nemamo uspostavljenu izvršnu vlast; za što apsolutno ne možemo preuzeti bilo kakvu odgovornost, čuvao je Federaciju da funkcionira kao normalniji dio institucija u BiH i s takvom ćemo se porukom obratiti američkoj administraciji“, poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Izjavio je kako je upravo zahvaljujući dužnosnicima HDZ-a BiH Vijeće ministara BiH usvojilo državni proračun.

„Mi smo uradili sve da stvorimo ambijent da sukladno zakonu dobijemo proračun za 2022. godinu i na tome je gospodin Bevanda radio zadnjih godinu i pol dana. I upravo svi oni koji su blokirali da uopće dođemo do jednog takvog dokumenta, sad su željeli profitirati na način da optuže kako netko ne želi izbore i da mi kao tobože sprječavamo osigurati sredstva Središnjem izbornom povjerenstvu“, izjavio je predsjednik Čović nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Dodao je kako su upravo HDZ-ovi ljudi u Vijeću ministara BiH izvršili pritisak kako bi se usvojio državni proračun i osigurali novci za izbore te da je potpuno pogrešna odluka Vijeća za implementaciju mira i i Ureda visokog predstavnika da se nametne odluka o financiranju izbora.

„Takva odluka narušava odnose u BiH, pogotovo kada imate činjenicu da je Vijeće ministara BiH jednoglasno donijelo i prijedlog proračuna i tu odluku, a onda imate intervenciju sa strane. Mi, naravno, te odluke poštujemo i nismo reagirali s tim da želimo skrenuti pozornost da nametanje odluka nije način ako želimo europski put“,  kazao je dr. Čović.

Na novinarsko pitanje hoće li putovati u Bruxelles na susret s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, dr. Čović je odgovorio kako se o tome mogućem sastanku usmeno razgovara već neko vrijeme ali da nema formalnog datuma kada bi se taj sastanak mogao održati niti se zna tko će sudjelovati.

Govoreći o mogućem kandidatu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za Predsjedništvo BiH, predsjednik Čović je kazao kako će se do kraja mjeseca definirati izborne liste, kao i ime kandidata HNS-a za Predsjedništvo BiH kojeg će podržati 11 ili 12 stranaka s hrvatskim predznakom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti