spot_img
spot_img
Petak, 19 travnja, 2024

Predsjednik Milanović se susreo s ratnim herojima HVO-a

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u utorak s predstavnicima Udruge organizatora otpora Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Udruge i ratni gradonačelnik Mostara Jadran Topić, prvi zapovjednik obrane Mostara Petar Zelenika i pripadnik HVO-a Grude Vinko Zorić upoznali su predsjednika Milanovića s radom svoje Udruge.

Na sastanku se, kako je priopćeno iz Ureda predsjednika RH, razgovaralo i o organizaciji otpora i ustrojavanju HVO-a uoči i tijekom rata u BiH.

-Hrvatsko vijeće obrane je osnovano 8. travnja 1992. koji se slavi i kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Predstavnici Udruge informirali su predsjednika Milanovića i o pripremama za obilježavanje Dana HVO-a koje bi se trebalo održati u travnju u Mostaru, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Na sastanku su bili i umirovljeni general pukovnik Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane Ljubo Ćesić Rojs te pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Gordan Miličević.Uz predsjednika RH Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM