spot_img

Predsjednik FBiH Čavara: Sva rješenja koja smo nudili nisu bila prihvatljiva SDA i njihovim satelitima, koji zagovaraju unitarnu BiH

Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Bosni i Hercegovini na pregovorima u Neumu nisu se uspjeli dogovoriti. Pregovore su inicirali predstavnici međunarodne zajednice radi postizanja dogovora o izmjenama izbornog zakona. Trebali bi se nastaviti ovaj tjedan u Sarajevu, a preostalo je malo vremena jer bi se izbori trebali održati u listopadu. O tome se večeras razgovaralo u HTV-ovoj emisiji Otvoreno…

Elmedin Konaković, predsjednik bošnjačke stranke Narod i pravda, rekao je da pregovori nisu propali, ali da u Neumu nisu uspjeli. Međutim, dodao je da su došli do nekih načela oko kojih se svi slažu.

– U ta tri dana nismo došli do konačnog rješenja, ali se oko velikog broja načela slažemo. Mene to djelomično ohrabruje, međutim, za taj završni iskorak morat ćemo napraviti jedan ozbiljan i hrabar korak naprijed, poručio je.

Odnosi pogotovo između SDA i HDZ-a dodatno otežavaju stvar, ali smo nekako svjesni da će biti mnogo teže ako se ne dogovorimo, dodao je Konaković.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je da postoji puno dezinformacija oko ovih pregovora i oko toga što treba učiniti po pitanju izmjene zakona i određenih ograničenih promjena ustava BiH i Federacije.

– U BiH treba prvenstveno provesti odluku ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju i zastupanju svih konstitutivnih naroda, a onda isto tako provesti sve presude suda iz Strasbourga, rekao je Čavara.

Rekao je i kako sva rješenja koja su nudili u zadnjih šest mjeseci nisu bila prihvatljiva SDA i njihovim satelitima, koji, kako je rekao, zagovaraju unitarnu BiH.

Izv. prof. dr. Vlade Simović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Banja Luci rekao je da bi se više usmjerio na aspekt izmjene izbornog zakona o kojem se, kako je ustvrdio, malo priča – pitanje izborne formule, pitanje izbornog praga, pitanje kompenzacijskih mandata koji su “ozbiljan predmet ismijavanja demokracije u BiH”… Tim izmjenama moglo bi se stvoriti stabilan parlament i skupštine, dodao je.

Također je rekao da je skeptičan oko toga da će hrvatska i bošnjačka politička elita unutar Federacije postići bilo kakvo rješenje.

– Ne mislim da je Neum bio nekakav svijetao iskorak prema tome – naprotiv, mislim da je to samo dodatno zacementiralo jedan već prilično radikaliziran sukob zbog kojeg nismo u mogućnosti izmijeniti one dijelove izbornog zakona koje bi bilo itekako bitno promijeniti da bi se došlo do stabilnih i funkcionalnih vlada, poručio je Simović.

Knežević: Izetbegović napustio pregovore; Konaković: Nije točno

Domagoj Knežević, savjetnik ministra vanjskih poslova RH za BiH, rekao je da je Republika Hrvatska od samog početka podržavala ovu vrstu pregovora kako bi se riješila promjena izbornog zakona kako bi dobili temelj za odredbe koje su bile zagarantirane hrvatskom narodu kroz Washingtonski i Daytonsko-pariški sporazum i sve kasnije dogovore postizane uoči formiranja BiH onako kako ona izgleda danas.

– Najveći dobitak tih pregovora u Neumu je mišljenje Venecijanske komisije koja je izravno potvrdila da jedan od modela koje su ponudili eksperti Hrvatskog narodnog sabora u sebi akceptira implementaciju i slučaja Ljubić ustavnog suda BiH i slučaja Sejdić-Finci koji je donio Europski sud za ljudska prava, rekao je Knežević.

Dodao je da nije vidio da su sarajevski mediji jednom riječju spomenuli to mišljenje Venecijanske komisije.

– Gospodin Bakir Izetbegović prije deset je dana govorio kako će oni prihvatiti svako rješenje koje će prihvatiti Venecijanska komisija. Međutim, prema nekim našim informacijama, nakon što je izneseno to mišljenje Venecijanske komisije, gospodin Izetbegović je napustio pregovore i, izgleda, zaboravio na tu svoju izjavu koju je dao prije samo deset dana, rekao je Knežević.

Konaković je pak rekao kako nije točno da je Izetbegović napustio pregovore.

– Vladate poluinformacijama ili dezinformacijama i to nam ne pomaže, rekao je Konaković.

Lučićeva usporedba s Miloševićem i Karadžićem; Konaković: Strašno

Prof. dr. sc. Ivica Lučić iz Instituta za povijest rekao je kako je vrlo jednostavno osigurati legitimitet izbora predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvo – samo se treba držati ustava.

– Ustavom je jasno definirano da je BiH država triju konstitutivnih naroda – Hrvata, Bošnjaka i Srba; ostalih – i to malim slovima ostalih, iako neki pokušavaju sada ostale pretvoriti u nekakav poseban nacionalni entitet, što nije – a to su pripadnici nacionalnih manjina, i njih je negdje 3 posto; i još je ostalo 0,7 posto ljudi koji se nisu izjasnili da pripadaju jednom od ta tri konstitutivna naroda, rekao je Lučić.

Dodao je da s hrvatske pozicije uopće ne bi razgovarao o promjenama ustava, već bi samo tražio da se izborni zakon uskladi s ustavom.

Lučić je bio kritičan prema SDA-ovom zagovaranju građanskog modela.

– Ne radi se ni o čemu građanskom, radi se o unitarnom modelu, pokušaju da se po istom obrascu kako je to radio Slobodan Milošević sredinom i krajem osamdesetih godina… A sjetimo se da je Radovan Karadžić 1990. i 1991. godine zagovarao građansku Jugoslaviju i građansku BiH, rekao je Lučić.

Konaković je uzvratio rekavši da je “strašno” što radi Lučić uspoređujući neke procese u BiH s onim što su radili ratni zločinci te da a priori odbija te teze.

Poručio je i kako je konstitutivnost hrvatskoga naroda vrlo važna te da nikome ne pada na pamet da iz ustava briše hrvatski narod.

– Nažalost, to nije istina. Možda njemu ne pada, ali imate hrvatskog člana Predsjedništva koji zagovara dokidanje konstitutivnosti, Željka Komšića, uzvratio je Lučić.

Simović: Negacija pluralnosti – put ka propasti

Simović je rekao da je BiH izrazito pluralno društvo sa složenim uređenjem, te da je to osnova iz koje se mora pregovarati dalje.

– Negacija toga ili pokušaj da se stvori nešto potpuno suprotno tome zapravo je put ka propasti BiH i mislim da sve struje koje teže negiranju ovakve složenosti BiH čine joj loše, dodao je.

Lučić: Nitko ne želi igrati s namještenim kartama

Lučić vjeruje da je moguće da jedan ili dva naroda bojkotiraju izbore.

– Naravno da je moguće, nitko ne želi igrati s namještenim kartama, rekao je./HMS/

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti