spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Predsjedatelj ZD PSBiH Marinko Čavara i članovi obaju domova Parlamentarne skupštine BiH razgovarali s izaslanstvom 14. Svekineskog narodnog kongresa NR Kine

Članovi Zajedničkog kolegija obaju domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su jučer s izaslanstvom 14. Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine koje u višednevnom radnom posjetu našoj zemlji predvodi potpredsjednik Stalnog komiteta Svekineskog kongresa Xiao Jie.

Gosti iz Svekineskog narodnog kongresa pozdravili su napredak naše zemlje na europskom putu koji je rezultirao odlukom Europskog vijeća o otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Istodobno, zajednički je ocijenjeno da uz napredak naše zemlje ka EU dalje treba jačati i suradnju sa tradicionalnim prijateljima među kojima je i Narodna Republika Kina.

Gosti iz Kine potcrtali su puno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine uz istodobno iskazanu zahvalnost što Bosna i Hercegovina podržava princip jedne Kine.

Tijekom razgovora istaknuto je da su ukupni odnosi Bosne i Hercegovine i Kine izuzetno dobri, da su potvrđeni nizom bilteralnih sporazuma te da između dviju prijateljskih zemalja nema otvorenih pitanja. Obim naše gospodarske suradnje, ocijenjeno je, karakterizira konstantan i stabilan rast, međutim obzirom da je potencijal za nju ogroman neophodno je više raditi na daljnjem povezivanju poduzetnika i promidžbi otvorenih šansi. Vrlo dobru platformu za daljnju suradnju, rečeno je danas, svakako predstavlja aktivno sudjelovanje NR Kine u realizaciji velikih projekata na polju energetike i infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Istodobno, izražena je potreba da se otvaraju prostori i sa snažnije veze i na polju obrazovanja i kulture čime se građani dviju prijateljskih zemalja dodatno upoznavaju i povezuju.

Sudionici današnjeg razgovora suglasili su se sa potrebom da i najviša zakonodavna tijela, Svekineski narodni kongres kao i Parlamentarna skupština BiH kroz još snažniju suradnju i zajednički rad šire prostor za daljnje jačanje gospodarskih i svih drugih veza dviju prijateljskih zemalja.

Članovi izaslanstva 14. Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine kroz niz susreta sa organima i dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine nastavljaju službeni posjet našoj zemlji. (kraj)

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti