spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Poznato koliko je obitelji dobilo dječji dodatak od 103,20 KM

U Federaciji BiH počela je primjena Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom koji, među ostalim, regulira isplatu dječjeg dodatka u visini od 19 posto najniže plaće u Federaciji, što je za prošlu godinu iznosilo 103,20 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Veći dodatak

Kako su naveli iz Ministarstva rada i socijalne skrbi FBiH, u proteklom razdoblju ovo pravo isplaćeno je za sve one odluke koje su nadležni centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite, kroz elektroničku bazu podataka pravomoćno zaključili s 31. prosinca 2022. godine. Riječ je o 8884 korisnika na području FBiH za koje je izdvojeno 2,308.119,24 KM.

– Kada je riječ o odlukama koje su postale pravomoćne nakon ovoga datuma ili će to tek postati u predstojećem razdoblju, dječji dodatak će se isplatiti iz proračuna FBiH za 2023. godinu, pri čemu će biti retroaktivno obuhvaćeni i prethodni mjeseci – ističu iz resornog ministarstva. Dodaju da nadležni centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite, kroz elektroničku bazu podataka donose i zaključuju pravomoćne odluke o priznavanju prava na dječji dodatak po federalnom propisu te se za sve dodatne informacije o statusu svojih zahtjeva građani trebaju obratiti ovim institucijama. – To se posebno odnosi na one situacije u kojima je osoba zaprimila odluku o priznavanju prava na dječji dodatak do prve polovine prosinca 2022. godine, a kojoj nisu isplaćena sredstva, kao i one u kojima osoba nije dobila odluku iako je zahtjev podnesen u prethodnoj godini i slično.

JU Centar za socijalni rad Busovača zaprimila 944 zahtjeva za dječji doplatak

Također, budući da su prilikom vršenja isplata pojedine banke upozorile na određeni broj pogrešno unesenih naziva banaka, kao i brojeva bankovnih računa, skreće se pozornost na potrebu pažljive provjere ovih podataka prije nego budu dostavljeni Ministarstvu, a kako ne bi došlo do nepotrebnih kašnjenja u isplatama. To se odnosi i na situacije u kojima je korisnik u međuvremenu promijenio banku, što nije pravodobno prijavljeno ni korigirano – naveli su iz Ministarstva. Podsjetili su i na činjenicu kako će od ove godine dodatak biti veći s obzirom na to da je u primjeni odluka Vlade FBiH o iznosu najniže plaće za 2023. godinu, a čime je povećana osnovica za obračun dječjeg dodatka koji će u 2023. godini, umjesto dosadašnjih 103,17 KM, iznositi 113,24 KM. – Budući da je proračun Federacije BiH za 2023. godinu usvojen, dječji dodatak po federalnom propisu bit će isplaćen do kraja veljače za sve odluke koje su postale pravomoćne zaključno s 31. siječnja 2023. godine, a svaka iduća isplata do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec – zaključili su iz Ministarstva.

Koliko novca do 18. godine?

Inače, Zakon o materijalnoj podršci obitelji s djecom u FBiH usvojen je u svibnju prošle godine, a objavljen u Službenim novinama FBiH početkom srpnja, kada je i stupio na snagu. Njegova primjena počela je tri mjeseca nakon stupanja na snagu, odnosno početkom listopada, kada su centri za socijalni rad počeli sa zaprimanjem zahtjeva. Kada je riječ o uvjetima koje obitelji trebaju ispuniti da bi ostvarile pravo na dječji dodatak, zakon propisuje da je riječ o onima čiji prihodi po članu obitelji ne prelaze 20 posto od prosječne plaće u FBiH.

To u praksi znači da za ostvarenje ovog prava mjesečna primanja po članu obitelji neće moći iznositi više od 40 posto najniže plaće, koja u ovoj godini iznosi 596 KM. Dakle, tročlana obitelj čija primanja po članu ne prelaze visinu od 238,4 KM ili ukupno 715,2 KM mogu ostvariti ovo pravo. Važno je naglasiti da se djetetu koje ispunjava uvjete pravo na dječji dodatak priznaje od dana podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava od zakonskog zastupnika djeteta. Pravo na dječji dodatak traje dok postoje uvjeti za ostvarivanje prava, a najdulje 12 mjeseci.

– Zakonski zastupnik djeteta koje je ostvarilo pravo na dječji dodatak dužan je obnoviti zahtjev za nastavak ostvarivanja prava na dječji dodatak u mjesecu prije isteka prava. Ako zakonski zastupnik djeteta u roku ne podnese zahtjev i ne dostavi dokaze o ispunjavanju uvjeta za nastavak ostvarivanja prava, pravo na dječji dodatak prestaje – stoji u zakonu. To znači da će roditelji ili skrbnici mjesec dana prije isteka godine dana sami morati, bez poziva, donijeti u centar potrebnu dokumentaciju kojom dokazuju da i dalje ostvaruju pravo na dječji dodatak. – Procijenjeno je da će ovim zakonom svako dijete u FBiH koje dolazi iz socijalno ugrožene obitelji do svoje 18. godine dobiti oko 25.000 KM pomoći – kazao je ranije ministar rada i socijalne skrbi FBiH Vesko Drljača.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti