Subota, 27 veljače, 2021

Povijesni minimum u BiH: Jedan umirovljenik na 1,2 zaposlena radnika

Pročitajte i ovo

Prekid trudnoće je ubojstvo s predumišljajem

Bez života ne postoje ni druga ljudska prava pa, ipak, u Hrvatskoj čak i vladajući HDZ, koji se nerijetko...

Danas 74. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna

74. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna bit će održana danas, 25. veljače 2021. godine, s početkom u 9 sati,...

VIDEO/ Čović: ”Današnji sastanak je poslužio da idući tjedan imamo sastanak oko Federacije”

Danas su održani razgovori izaslanstava HDZ-a i SDA o usvajanju europskog Izbornog zakona i realizaciji 14 ključnih prioriteta iz...
Da bi mirovinski sustav optimalno funkcionirao potrebno je da na jednog umirovljenika budu najmanje tri osiguranika.

Taj omjer u Bosni i Hercegovini dostigao je povijesni minimum. Trenutno je tek jedan umirovljenik na 1,2 zaposlena radnika.

S obzirom na pad nataliteta, odlazak mladih i sve veći broj umirovljenika, sadašnji sustav održiv je u narednih 10 do 15 godina. Nakon toga, ukoliko se nešto ne promijeni, stručnjaci upozoravaju, više neće biti upitan iznos mirovine nego njena isplata uopće.

Dok po gotovo svim statističkim kategorijama stanovništva bilježimo pad, broj umirovljenika se iz godine u godinu povećava. Umirovljenici su jedina populacija koje je sve više. Sa prosječnom mirovinom koja u Federaciji BiH iznosi 428, a u RS 394 marke, dok se plate računi, kupe lijekovi, može se samo preživljavati, a i to jako teško, ističu umirovljenici.

Dodatno zabrinjava izrazito nepovoljna struktura zaposlenih, jer su 40 odsto onih koji rade stariji od 50 godina. U narednih 10 do 15 godina tih više od 300 tisuća radnika također će postati umirovljenici kojih će tada vjerojatno biti više nego zaposlenih.

Stanje u mirovinskom sustavu koje se sada ocjenjuje zabrinjavajućim tada će postati alarmantno. U prilog ne idu ni demografski pokazatelji. Uslijed izraženog pada nataliteta i rasta mortaliteta demografska slika je sve gora i gora. Osim toga značajan broj mladog radno sposobnog stanovništva odlazi u inozemstvo.

- Advertisement -

Zbog svega ovoga sve nas je manje i sve smo starije društvo. Demografi upozoravaju da ćemo ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme doći u ozbiljne probleme.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Hrvati protiv najavljenje gradnje džamije na Rostovu: traže da se nađu tijela 15 nestalih

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojna, koju čine Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatska...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo