spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Potpora za strateške projekte od Fojnice, Nove Bile do Travnika za ostanak Hrvata

Nakon što je u jesen prošle godine s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u fojničkom prigradskom naselju Alaupovka položio kamen temeljac za gradnju nove zgrade osnovne škole s dvoranom i vrtićem, taj projekt, vrijedan osam milijuna KM, našao se među onima čiju će gradnju u ovoj godini financirati Vlada RH posredstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vanjski i domaći donatori

Potvrdila nam je to i Vanja Oroz Jukić, predsjedateljica Općinskog vijeća Fojnice, koja naglašava višestruki značaj ovog projekta.

– On je značajan jer njime rješavamo višegodišnji problem nedostatka školskog prostora, ali imat ćemo i dvoranu, za kojom je velika potreba zbog brojnih sportskih klubova koji djeluju u Fojnici, te vrtić. Nakon polaganja kamena temeljca bili smo nekoliko puta na razgovoru u Središnjem državnom uredu kako bismo dogovorili sve detalje našeg projekta koji se našao među onima koji su odabrani i koje će značajnim dijelom financirati Vlada Republike Hrvatske – kazala nam je Oroz Jukić.

Škola koja se gradi u naselju Alaupovka djelovat će u sklopu Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” sa sjedištem u Gojevićima. U pitanju je jedina škola u općini Fojnica u kojoj se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, a ostvarivanje ustavnog prava da im se djeca školuju na materinskom jeziku, uz njegovanje vlastite kulture i identiteta kroz obrazovanje, jedan je od glavnih uvjeta ostanka Hrvata u Fojnici, kao i u svim drugim dijelovima BiH.

Novoizgrađena škola bit će prva u kojoj se nastava odvija prema hrvatskom planu i programu u gradskom području s obzirom na to da je matična škola smještena u Gojevićima, naselju izvan grada. Osim Fojničana, činjenicom da se ova škola nalazi među projektima koje će u ovoj godini financirati Vlada Republike Hrvatske iznimno je zadovoljan i Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta u Vladi Srednjobosanske županije. Dodatan razlog za zadovoljstvo je u činjenici da Vlada Republike Hrvatske nastavlja i trogodišnji projekt obnove Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u Travniku, još jednog projekta od značaja za opstanak Hrvata u središnjoj Bosni, ovaj put u samom sjedištu SBŽ-a.

– Prošle godine uspjelo nam je u cijelosti vratiti zgradu Katoličkog školskog centra u Travniku te će nakon obnove i uređenja dijela zgrade koji godinama nismo mogli koristiti Centar konačno biti kompaktna cjelina. Vlada Republike Hrvatske jedan je od najznačajnijih donatora u obnovi i KŠC “Petar Barbarić” kroz trogodišnji projekt obnove koji smo počeli prošle, nastavljamo ove, a trebali bismo ga završiti iduće godine. Od stranih donatora koji nam pomažu izdvojio bih prijatelje iz Njemačke i Mađarske, a pomažu i vlade SBŽ-a i FBiH, osobito Ministarstvo prostornog uređenja kroz projekt utopljavanja zgrade – objasnio nam je vlč. Željko Marić, ravnatelj KŠC-a “Petar Barbarić” u Travniku, odgojno-obrazovne ustanove koja radi prema hrvatskom planu i programu i koja baštini dugogodišnju tradiciju kvalitetnog školstva na ovim prostorima.

– Vlada Republike Hrvatske je bez sumnje najznačajniji vanjski donator kad je u pitanju gradnja novih školskih prostora u našoj županiji. Od domaćih institucija to su Vlada SBŽ-a i federalna Vlada. Tako ćemo, uz obnovu zgrade KŠC-a “Petar Barbarić” u Travniku, značajnim sredstvima, možda i ključnim, koja je osigurala Vlada RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, početi još jedan za Hrvate u središnjoj Bosni važan projekt, a to je gradnja škole u Fojnici.

Izraz je to konkretne skrbi i brige za budućnost usmjerenih prema onima koji i jesu budućnost, a to su naši najmlađi. Ujedno je to i rezultat duljeg rada i kvalitetne komunikacije i suradnje više institucija i pojedinaca iz BiH i RH – zaključuje Domić priču o potpori Vlade Republike Hrvatske kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH realiziranju projekata u oblasti obrazovanja na području SBŽ-a u ovoj godini.

Bolnica i kapaciteti

Uz obrazovne, Vlada Republike Hrvatske ove će godine potpomoći i još jedan strateški projekt u središnjoj Bosni – dogradnju i opremanje dviju lamela Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, bolnice koju je najvećim dijelom izgradila upravo Vlada Republike Hrvatske.

Ova bolnička ustanova trenutačno na raspolaganju ima šest lamela, a zbog kontinuiranog proširenja usluga postojeći kapaciteti pokazali su se nedostatnima. Tako će u sedmoj lameli biti smješten Odjel kirurgije s 38 ležajeva, Odjel fizikalne medicine te bolnička ljekarna, a u osmoj edukacijski centar s amfiteatrom, učionicom, knjižnicom i informatičkim centrom.

– To je preduvjet kontinuirane izobrazbe i profesionalnog usavršavanja osoblja te jačanja suradnje s obrazovnim i znanstvenim ustanovama iz cijele BiH i susjednih država – kazao je u izjavi za agenciju Fena ravnatelj Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj dr. Mladen Čuturić. Istaknuo je i kako će se dogradnjom dvaju blokova/lamela povećati smještajni kapaciteti, uvesti nove i povećati broj postojećih zdravstvenih usluga te kreirati bolji uvjeti za boravak, liječenje i rad, a time i ostanak Hrvata u ovom dijelu BiH.

– Doista je riječ o velikom projektu, nesumnjivo jednom od najvećih u povijesti bolnice. Sedmu lamelu će činiti medicinski sadržaj, od kojeg se najveći dio odnosi na Odjel kirurgije. Istodobno, s preseljenjem navedenog odjela i drugih organizacijskih jedinica dobit će se prijeko potreban prostor za širenje postojećih i uvođenje novih usluga, kao što su dermatološke, a za kojima postoji velika potreba u našoj županiji – objasnio je dr. Čuturić u izjavi za Fenu. Ukupan iznos koji je osigurala Vlada Republike Hrvatske za tri spomenuta projekta u 2024. je 1,35 milijuna KM.

– Značaj koji ovi projekti imaju za opstanak i prosperitet Hrvata u središnjoj Bosni je nemjerljiv, od očuvanja i njegovanja hrvatskog kulturnog identiteta, stvaranja preduvjeta za društveni i gospodarski napredak, zaustavljanja odlaska, posebice mladih ljudi iz BiH te pozicioniranja Hrvata kao predvodnika u svim pitanjima i procesima važnim za BiH. Dobrobiti ove potpore vidljive su i danas, no njihov pravi učinak očekujemo u budućnosti – kazao je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

Izvor: Večernji list, Ana Popović

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti