Nedjelja, 2 listopada, 2022

Poslodavci u FBiH mogu podnijeti novo poskupljenje struje za 20 posto, sve više izazvalo bi posljedice za gospodarstvo

Pročitajte i ovo

Krajem srpnja iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) na upit Faktora kazali su kako se ne isključuje mogućnost povećanja cijene električne energije.

– Postojeći nivo potrošnje električne energije ne zahtijeva izmjenu cijene električne energije. Međutim, ako električna energija postane primarni energent za grijanje EPBiH će biti primorana, kako ne bi ugrozila poslovanje kompanije, a zatim i sigurnost snabdijevanja kupaca, da provede proceduru za izmjenu cijene električne energije za one potrošače kojima je električna energija osnovni energent za grijanje – saopćili su nam tada iz ovog javnog poduzeća.

U odgovoru nije spominjan poslovni sektor u Federaciji BiH kome je ove godine već povećana cijena struje za 20 posto. Za manje firme i obrte novo povećanje cijena bio bi težak udarac za njihovo poslovanje i zadržavanje radnih mjesta.

Građani zabrinuti: Elektroprivreda BiH o grijanju tijekom zime, hoće li poskupjeti struja, da li će biti redukcija…

– Parlament FBiH donio je zakon da maksimalno poskupljenje može iznositi 20 posto. Taj zakon je i dalje na snazi. Očekujemo da Vlada FBiH u ovom mjesecu utvrdi novi prijedlog cijene i ona može biti maksimalno povećana za 20 posto jer je to u skladu sa zakonom.

Privrednici odavno kalkuliraju s tim iznosom za 2023. godinu. Sve više od toga izazvalo bi ogroman problem i dalekosežne posljedice – kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Smailbegović sumnja da bi se zakon mogao promijeniti.

– Veliko je pitanje hoće li se do kraja godine formirati vlast, hoće li Parlament FBiH biti operativan u smislu donošenja zakona – istakao je Smailbegović.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Vitez: U pucnjavi ozlijeđene dvije osobe, policija traga za počiniteljima

Obojica su smješteni na liječenje u Hrvatsku bolnicu dr. fra Mato Nikolić Dvije osobe ozlijeđene su u pucnjavi koja se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo