Poskupjeli i radost i žalost: Sve veći troškovi pogreba i vjenčanja

Era poskupljenja nije zaobišla ni žalost ni radost, pa je tako sve više onih koji nemaju novaca da plate troškove pogreba svojih najmilijih, dok drugi na najradosniji dan svog života zbog skupljih “stolica” zovu sve manje gostiju.

Iz Gradske mrtvačnice Bijeli Brijeg kazali su kako je pogrebna oprema poskupjela za oko deset posto te se cijena sanduka kreće od 440 pa do preko dvije tisuće maraka, a onih najprodavanijih od 700 do 900 KM. Najskuplji ljesovi napravljeni su od maslinovog ili orahovog drveta, ali takvi se, kako ističu, prodaju jednom godišnje.

Sanduci su poskupjeli za oko 20 posto, potvrdili su u Gradskom groblju Sutina. Kako kažu, cijene su uvećane još prošle godine, a u ponudi imaju sanduke od 380 do 1200 KM. Cijena tabuta je 160, a ranije je bila 110 KM.

Istodobno, poskupjele su i grobnice te je njihova cijena u Sutini sada 1500, a bila je 1200 KM.

Izlazimo u susret ljudima i dajemo mogućnost plaćanja u ratama, naglašavaju.

Rekli su i kako je povećan broj socijalnih slučajeva čije troškove ukopa nema tko platiti te u tom slučaju osnovne troškove preuzima Centar za socijalni rad s kojim, kako navode, ostvaruju dobru suradnju, a u nekim slučajevima za pogreb skupe susjedi i prijatelji.

Poskupljenje nije zaobišlo ni svadbene salone, te će mladenci za svoje veselje morati izdvojiti više novaca. Većina je cijene svojih usluga podigla za pet do deset posto, a iz jednog hercegovačkog salona kažu kako je popunjenost termina ostala ista, ali je na svadbama primjetan manji broj gostiju.

Uz sve to, poskupjele su i svadbene torte, cvijeće i dekoracije.

Iz jedne mostarske cvjećare ističu kako je cijena ljiljana prije korone bila 4, a sada je 10 KM, ivančice su skočile na 4 KM, a ruže, čija je cijena bila od 1,5 do 2 KM, sada su od 3 do 5 KM, zavisno od sezone i mjesta odakle dolaze.

Uz navedeno, poskupjeli su i ostali troškovi vjenčanja, poput pjevača i glazbe, najma vjenčanice i vozila, usluga fotografa i snimatelja, dekoracije i torte, zbog čega se sve više mladenaca odlučuje za skromnija veselja.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

MARIN IZ BUČIĆA PORUČUJE: Nekada sam ustajao u šest, a sad u pet da bih sve stigao odraditi!

Evo koliko zarađuju vozači Formule 1