spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Portugalski parlament podržao legalizaciju eutanazije

Portugalski parlament izglasao je u petak legalizaciju eutanazije čime je otvoren put da Portugal postane sedma zemlja u svijetu koja će omogućiti smrtno bolesnim pacijentima da im se ubrza kraj života.

Stariji od 18 godina imat će pravo zatražiti pomoć u okončanju života ako su u terminalnoj fazi bolesti ili pate od “trajne i nepodnošljive” boli, osim ako se smatra da nisu mentalno sposobni donijeti takvu odluku.

Postupak eutanazije bit će dostupan samo državljanima Portugala i onima s legalnim boravištem kako bi se spriječilo ljude da putuju u Portugal kako bi dobili medicinsku pomoć kojom bi im se okončao život.

Zakon je sad u rukama konzervativnog predsjednika Marcela Rebela de Souse koji ga treba konačno odobriti. Ranije je rekao da će poštovati ishod glasanja u parlamentu.

Neki su kritizirali trenutak glasanja. Oporbena stranka PSD rekla da je zbog pandemije koronavirusa u Portugala postojala “velika anksioznost, veliki strah među ljudima koji ima veze s pitanjima života i smrti”.

Dvije skupine, koje upravljaju većinom portugalskih domova za njegu teško pogođenih u pandemiji, napisale su u pismu parlamentu da “odobrenje eutanazije predstavlja nepoštivanje svih tih ljudi”.

No čelnica parlamentarne stranke Ljudi, životinje, priroda Ines Real rekla je da je “nepošteno pozivati se na iznimno težak trenutak u zemlji…kako bi se brkale smrti povezane s covidom-19 sa zakonodavnim procesom kojemu je cilj omogućiti eutanaziju onima koji pate”.

Portugal, većinski katolička zemlja koja je bila pod fašističkim režimom velik dio 20. stoljeća do Revolucije karanfila 1974., otad je napredovala u liberalnim reformama.

Portugal je legalizirao pobačaj 2007. i dozvolio istospolne brakove 2010.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM