spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Ponovno odgođeno suđenje braći Mamić

Zbog nedolaska okrivljenog Nikkyja Arthura Vuksana i njegove odvjetnice Ksenije Vržine je na osječkom Županijskom sudu ponovno odgođeno suđenje Zdravku i Zoranu Mamiću te još petorici optuženih da su u sklopu zločinačkog udruženja iz NK “Dinama” izvukli oko 200 milijuna kuna.

Predsjednik sudskog vijeća Davor Mitrović rekao je da će Vuksanu biti imenovan odvjetnik po službenoj dužnosti, a sud će dati nalog za njegovo privođenje na iduću raspravu, jer nije opravdao današnji nedolazak, a takvo se ponašanje ne može tolerirati.

Odvjetnica Vržina ispričala je svoj nedolazak zdravstvenim tegobama, utvrđenima na pregledu od 26. ožujka te je naknadno dostavila podnesak, u prilogu kojeg je i nalaz zdravstvenog pregleda, iz kojeg proizlazi da nije sposobna pristupiti na današnju i sutrašnju raspravu, dodao je Mitrović, piše Hina.

Vijeće je stoga odgodilo ročišta zakazana za 27. i 28. ožujka, a nova glavna rasprava najavljena je za 3. travnja.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK “Dinama”, koje je na osječkom sudu započelo početkom ožujka 2021. godine, do sada je održana samo jedna rasprava na kojoj je okrivljenicima pročitana optužnica, nakon čega je uslijedila dugotrajna stanka zbog bijega Zorana Mamića u BiH te procedure traženja njegova izručenja, što su vlasti BiH u konačnici odbile.

Posljednji put ročište je odgođeno 6. veljače zbog zahtjeva obrane za premještanje predmeta na Županijski sud u Zagrebu, što je odbio Visoki kazneni sud RH.

Uz Zdravka i Zorana Mamića te Vuksana optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović te poduzetnici Sandro Stipančić Igor Krota.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM