spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Političarima za toalet papir i higijenske potrepštine potrebno 750 tisuća KM

Služba za zajedničke poslove institucija BiH 7. kolovoza ove godine raspisala je javni natječaj za kupovinu toalet-papira i ostalog higijensko-potrošnog matarijala, za koji će biti izdvojeno čak oko 750.000 KM u razdoblju od dvije godine, pišu Nezavisne novine.

Preračunato po danima, naši dužnosnici i predstavnici vlasti tijekom 24 mjeseca, na koliko će biti sklopljen aranžman, na ove namjene trošit će oko 31.250 KM mjesečno, ili 1.250 KM dnevno (računajući 25 radnih dana), što su zaista enormne brojke.

Također, ono što se nameće samo po sebi jeste i pitanje samih količina toalet-papira koje će koristiti naši političari i dužnosnici.

Uzročno-posljedično, moramo se također zapitati koliko će radnog vremena naši predstavnici vlasti provoditi u toaletima, a koliko na svojim radnim mjestima?

Na sve ovo Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, naglašava kako nije riječ samo o toalet-papiru, već i o svim drugim higijenskim potrepštinama.

“To je kompletan higijensko-potrošni materijal, sredstva za higijenu, sapuni, džogeri, četke. Mi imamo više od sto čistačica, u pet bh. gradova, najviše u Sarajevu”, pojašnjava Perković.

On je potvrdio da će ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem biti sklopljen na dvije godine, a natječaj će biti otvoren do 23. rujna, kada je zakazano i otvaranje ponuda.

Podsjećamo, pažnju javnosti nedavno je zaokupila vijest o tome da će Uprava za neizravno oporezivanje (UIO) BiH, u skladu sa planom nabavki za 2015. godinu, za iste namjene izdvojiti 68.000 KM, što je protumačeno kao enormno mnogo.

Što onda reći za ovu, desetostruko masovniju nabavku toalet-papira, makar će on biti korišten u WC-ima institucija u pet bh. gradova.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih incijativa (CCI), koji godinama prati rad institucija BiH, ističe “da bi u skladu sa mjerama štednje, “koje se promoviraju na svim nivoima u BiH, bilo dobro da tako bude i na državnom nivou”.

“Bilo bi dobro da ova razina vlasti bude pozitivan primjer svim drugim u ovoj zemlji. Nažalost, nemam dovoljno ulaznih informacija o navedenoj problematici da bih mogao reći da li je to malo ili mnogo novca, ali svakako želim istaknuti da je iznimno važno dosljedno poštivanje važećih zakonskih odredbi i postojećih odluka prilikom nabavke navedenih potrepština, jer se radi o značajnim sredstvima poreskih obveznika naše zemlje i taj proces mora da bude maksimalno transparentan”, ističe Ćavar.

Poručuje da, ukoliko tijekom ovog procesa ili nakon njegovog okončanja budu uočene bilo kakve nepravilnosti, “odgovorne osobe treba da budu pozvane na odgovornost”.

“Nijedna KM građana BiH ne smije se trošiti nenamjenski i mimo postojeće zakonske regulative”, zaključuje Ćavar.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti