Pojačan inspekcijski nadzor, izdano 276 prekršajnih naloga u iznosu od 472.080 KM

U okviru aktivnosti na suzbijanju nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora koje su prepoznate pod pojmom siva ekonomija, Federalna uprava za inspekcijske poslove od 3. listopada 2022. provodi drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2022.

U skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih županija u FBiH za razdoblje listopad – prosinac 2022.”, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su od 3. do 14. listopada 2022. izvršili 641 pojačani inspekcijski nadzor i 17 kontrolnih nadzora, u okviru kojih su evidentirani prekršaji koji podrazumijevaju izdavanje 276 prekršajnih naloga u iznosu 472.080 KM.

Evidentiran je iznos od 26.023,18 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, te izrečeno 15 rješenja o privremenoj zabrani rada osobama i subjektima koji su poslovali bez odgovarajuće dokumentacije.

Subjektima nadzora kod kojih su uočena manja odstupanja izdana su 52 rješenja o otklanjanju nedostataka, te zbog propusta neće biti prekršajno sankcionirani ukoliko iste blagovremeno otklone. U suradnji sa županijskim inspekcijama rada, kontroliran je i 41 radnik, a zatečena su dva radnika ‘na crno’.

Predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalog, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, kontrola cijena po osnovu odluka Vlade FBiH, korištenje autorskih prava, upravljanje elektronskim otpadom, upotreba kesa tregerica, te nadzor nad robnim rezervama FBiH.

U kontrolama temeljem Zakona o fiskalnim sustavima FBiH, utvrđeno je da svaki od 287 kontroliranih subjekata posjeduje fiskalnu kasu, dok 64 subjekta u trenutku nadzora nisu izdavali fiskalne račune, zbog čega će biti prekršajno sankcionirani.

Iz FUZIP-a podsjećaju da su kazne za neizdavanje fiskalnog računa propisane Zakonom o fiskalnim sustavima FBiH, a kreću se od 2.500 KM do 20.000 KM za pravnu osobu – obveznika, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnom licu, te od 3.000 KM do 10.000 KM za poduzetnika.

Pojačani nadzori će trajati do 24. prosinca 2022., a Federalni tržišni inspektorat će nastaviti inspekcijski nadzor i za vrijeme novogodišnjih blagdana.

– Apeliramo na gospodarske subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcioniranja. Molimo građane da uočene nepravilnosti u radu gospodarskih subjekata prijave na sljedeće kontakte FUZIP: telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: [email protected], te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo – priopćeno je iz FUZIP-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Najava: “26. Uskopaljske jeseni”

Đakonsko ređenje u sarajevskoj prvostolnici, za đakona će biti zaređen i Busovljak fra Nikola Livaja