spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Plaća profesora manja od plaće čistačice u banci

Porazna je činjenica da u većini županija u Federaciji BiH nastavno osoblje, a to su osobe s višom i visokom stručnom spremom, rade za manju plaću od federalnog prosjeka. Učitelji, nastavnici i profesori nekad su bili ugledni članovi društvene zajednice. Danas, mnogi poniženi prosvjetni djelatnici, žrtve su poremećenih društvenih vrijednosti.

Kao čistačice u banci

Iako rade jedan od najodgovornijih poslova, njihov rad nije adekvatno plaćen. Prosječna mjesečna primanja nastavnika, profesora u Federaciji BiH kreću se oko 850 maraka, a njihovi kolege u Republici Srpskoj zarađuju mjesečno oko 930 KM. U Federaciji se plaće razlikuju od županije do županije. Najniži prosjek je u Posavskoj županiji i iznosi oko 660 KM, a najviši u Sarajevu, nešto više od tisuću maraka, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Obrazovanje, gdje radi više od 80 posto osoba s visokom stručnom spremom, je najmanje plaćeni sektor za osobe s visokom stručnom spremom – pokazuju podaci o isplaćenim neto i bruto plaćama prema stupnju stručne spreme i sektorima djelatnosti. Zabrinjavajuća je činjenica da je prosječna plaća za osobe s visokom stručnom spremom u obrazovanju gotovo identična plaći zaposlenika s nižom stručnom spremom u djelatnosti osiguranja, bankama i nekim drugim djelatnostima, čije su plaće često i veće od učitelja s visokom stručnom spremom. Nije to samo odlika učitelja u Bosni i Hercegovini, sličnu sudbinu dijele i njihovi kolege u cijeloj regiji. Tako, primjerice, učitelji u BiH zarađuju bolje od prosvjetara u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Inače, učitelji u regiji zapadnog Balkana su među najslabije plaćenim djelatnicima, a mjesečna primanja su im često i manja od prosječnih plaća u državi.

Sve za plaće

Obrazovanje u BiH se uglavnom financira iz javnih sredstava entiteta, županija, Distrikta Brčko i općinskih proračuna. Praktički, u smislu izdvajanja, to znači da postoji 13 odvojenih proračuna za obrazovanje u BiH: dva entitetska, jedan u Brčko Distriktu i deset županijskih proračuna. Procjenjuje se da Republika Srpska troši oko 4%, a Federacija Bosne i Hercegovine 6% BDP-a na obrazovanje. Proračun Odjela za obrazovanje Brčko Distrikta BiH iznosi 11,2% od ukupnog proračuna Distrikta. Od ukupnih sredstava proračuna za obrazovanje, većina ode na plaće. Naime, čak 88% izdvaja se za bruto plaće i naknade za osoblje, oko 8% za materijalne rashode i 4% za kapitalna ulaganja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM