Srijeda, 7 prosinca, 2022

Pet savjeta kako da gorivo sporije trošite

Pročitajte i ovo

Računica kaže da bismo najjeftinije prošli sa električnim automobilom, ali pošto nama to još uvijek djeluje kao daleka budućnost, moramo da se potrudimo kako bi naši automobili, u prosjeku stari više od deceniju, bili što ekonomičniji.

1. Vozite manji, lakši automobil

Postoji nekoliko stvari koje možemo učiniti kako bismo smanjili potrošnju goriva. Najbolji je da ga uopće ne koristimo, nego da idemo pješice ili uzmemo biciklo. No, ako ipak sjednemo za volan, trebalo bi što bolje isplanirati put. Jedan od načina je da kada krenemo usput završimo više poslova i pazimo da nam ruta vožnje bude što optimalnija.

Također, vozilo koje koristimo je podjednako važno. Općepoznato pravilo je da što je automobil veći i teži, to će mu trebati više energije i goriva po kilometru. Odabir manjeg automobila, a ne velikog SUV-a, sigurno će smanjiti račun za gorivo. Veliki SUV će trošiti dvostruko više goriva po kilometru nego manji automobil, prenosi RTS.

Istraživanja također pokazuju da se za svakih 100 kilograma povećanja težine vozila, potrošnja goriva povećava za oko pet do sedam posto za automobil srednje veličine. Dakle, pored vožnje manjeg automobila, najbolje je smanjiti opterećenje i izbjegavati vožnju okolo s dodatnim teretom.

2. Koristite tehnike ekonomičnije vožnje

Za uštedu goriva važan je i način na koji vozite. Ekonomičnija vožnja podrazumijeva svijest o potrošnji goriva i poduzimanje radnji da je smanjimo. Postoje različiti načini da se to uradi.

Svaki put kada kočite i zaustavljate auto, morate ponovno ubrzati da biste postigli željenu brzinu. Ubrzanje troši mnogo energije i goriva, tako će vožnja bez čestih zaustavljanja, praćenje situacije u prometu (ako vidite da je semafor zatvoren, ne dodajte gas bez razloga) dovesti do uštede.

Važno je držati propisano rastojanje od drugih vozila, a pomaže i da držite oko dalje na putu, kako biste izbjegli prepreke i samim tim nepotrebno kočenje i ubrzanje.

Potrošnju ćemo smanjiti i ako vozimo u najvišoj mogućoj brzini kako bismo smanjili opterećenje motora, samim tim i potrošnju goriva. Oni koji imaju automatski mjenjač, trebalo bi ga postaviti na „eko“ režim, ukoliko imaju tu opciju.

3. Odmorajte motor

Još jedan jednostavan savjet je da ne držite uključen motor u praznom hodu. Manji automobili većinom troše jedan litar goriva na sat rada u praznom hodu, dok je to blizu dva litra na sat za veliki SUV.

Naravno, u gradskoj vožnji generalno ne može mnogo uraditi po tom pitanju, osim pokušavati izbjegavamo špicu i ići ulicama u kojima su manje gužve. Ali kada stojimo parkirani i čekamo suputnika da se pojavi, nema razloga da motor radi i nepotrebno troši gorivo.

4. Što manje klima radi to manje auto troši

Većina ljudi to možda ne shvaća, ali korišćenje klima-uređaja troši negdje između četiri do osam posto više od uobičajene potrošnje goriva. Umjesto toga, korišćenje ventilatora će zahtjevati manje energije nego klima uređaj. Ili još bolje, spustite prozore da vas osvježi zrak.

5. Vodite računa o gumama i uzmite u obzir aerodinamiku

Dobro napuhane gume se prilično isplate, jer nam mogu uštedeti između dva i četiri posto u potrošnji goriva. Isto tako, automobili su dizajnirani da budu aerodinamički efikasan. Sve što utječe na to, uključujući krovne nosače, nosače za bicikle i slično, dolazi s dodatnim troškom za gorivo – posebno pri većim brzinama na auto-putu.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Vozač iz Viteza zadobio teške tjelesne ozljede i prebačen je na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Jutros je u Vitezu na magistralnoj cesti M-5 kod mjesnog groblja Topala dogodila se teža prometna nesreća u kojoj...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo