spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

“Pazi na sebe i djecu u prometu”

S ciljem zaštite i sigurnosti djece u prometu, a u sklopu provođenja Akcijskog plana MUP-a ŽSB Travnik, Strateškog plana Uprave policije MUP-a za period 2013 – 2017., Policijske stanice s područja naše Županije aktivno su počele raditi na provedbi aktivnosti unutar planirane akcije pod nazivom ”POČELA JE ŠKOLSKA. 2015/16.” godina, pod geslom Pazi na sebe i djecu u prometu.

Akcija bi trebala doprinijeti i utjecati na poboljšanje stanja sigurnosti učenika i sudionika u prometu. Policijski službenici će u suradnji s Osnovnim školama, auto školama, lokalnim Auto klubovima u mjesecu rujnu, održati niz aktivnosti i predavanja po osnovnim školama i dječjem vrtiću, kako bi djecu, ali i njihove roditelje, upoznali s osnovnim pravilima što sigurnijeg sudjelovanja djece u prometu.

Aktivnosti policije

Osnovni zadatak policije u ovoj akciji je osigurati nesmetano kretanje djece na putu od kuće do škole i kako sigurno prijeći cestu na obilježenim pješačkim prijelazima i semaforiziranim križanjima, te protiv nediscipliniranih vozača poduzimati zakonom propisane mjere. Prometni policajci će tijekom ovog mjeseca na području općina u svim osnovnim školama našim najmlađim osnovcima ukazati na osnovna pravila ponašanja u prometu, kao i njihovim roditeljima o samom značaju sigurnog odlaska i povratka kući, a samu javnost ćemo i dalje putem lokalnih medija upoznavati o poduzimanju aktivnosti iz naše nadležnosti.

Vozači oprez – počela je školska godina!

Djeca uglavnom nisu svjesna opasnosti, koje mogu proizaći iz nepažljivog i brzopletog prelaska preko ceste. Stoga, poštovani vozači, odgovornost je na vama! Poštujte postavljene prometne znakove i pazite na sebe i djecu u prometu, osobito u blizini škola i naseljenim mjestima jer nikad ne znate kako će reagirati dijete koje namjerava prijeći cestu.

Roditelji i nastavnici – alarm!

Ove poruke su namijenjene i vama, a upozoravaju Vas na problem vezan za početak nove školske godine i na povećanu nazočnost djece na cestama, a naša zajednička je dužnost, da ih prvi educiramo o pravilnom prelaženju preko pješačkih prijelaza i ponašanja na ulici.

Dragi roditelji, budite odgovorni i uzorni, te manju djecu ne ostavljajte bez nadzora, a posebno prvih dana škole, povedite ih za ruku i pokažite im gdje se prelazi cesta i kreće po trotoaru, jer ne pretjerujemo ako kažemo da smo gotovo svakog dana svjedoci crnih vijesti iz prometa u kojima stradavaju nedužna djeca.

Naposljetku još jednom koristimo prigodu, da svim vozačima uputimo apel da budu odgovorni na cesti, te u blizini škola i naseljenim mjestima obvezno smanje brzinu i budu maksimalno oprezni, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi.

Budimo svjesni toga da našim prvašićima nedostaje životnog i prometnog iskustva, te da nisu svjesni svakodnevnih opasnosti koje im prijete u prometu.

Budite odgovorni, te pozivom na naš broj telefona 122 ili policajcu na cesti, prijavite svakog nesavjesnog vozača!

Budimo od danas svi zajedno oprezni na putu od kuće do škole, pazimo na sebe i zaštitimo djecu u prometu!

Hvala, Vaša policija!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti