spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Paraliziranom muškarcu ugradili implantat pa je prohodao

Švicarski znanstvenici su razvili implantat pomoću kojeg je ponovo prohodao muškarac s teškom ozljedom leđne moždine. Ovo je prvi slučaj gdje je neka osoba s potpuno presječenom leđnom moždinom mogla ponovo hodati.

Michel Roccati ostao je paraliziran nakon prometne nesreće na motoru. Leđna moždina mu je bila potpuno presječena te uopće nije mogao osjetiti noge. No, nakon ugradnje električnog implantata opet je napravio svoje “prve korake”.

Stručnjaci naglašavaju da se ne radi o univerzalnom tretmanu za ozljede kralježnice i da je tehnologija još uvijek previše komplicirana da bi se koristila u svakodnevnom životu.

Mogu ustati, ići gdje želim, mogu se penjati stepenicama – to je gotovo normalan život, rekao je Roccati, a prenosi BBC.

Nekada sam se bavio boksom, trčao i vježbao u teretani. Nakon nesreće više nisam mogao raditi stvari koje volim, ali se nisam htio predati. Nikada nisam prekidao rehabilitaciju. Htio sam riješiti ovaj problem, dodao je.

 

Brzina Michelovog oporavka zadivila je i neurokirurginju koja je izvela operaciju, odnosno ugradila mu implantat i spojila elektrode na pojedina živčana vlakna.

Bila sam izuzetno iznenađena. Michel je apsolutno nevjerojatan. Uz ovu novu tehnologiju trebao bi moći sve više napredovati, kazala je Jocelyne Bloch s instituta Laboratoire de Neurotherapies et Neuromodulation (LNTM).

Liječnik Ram Hariharan iz bolnice Northern General Hospital u Sheffieldu kazao je da se takvo nešto do sada nije uspjelo napraviti.

Nisam čuo ni za jedno istraživanje u kojem je pacijentu s potpuno odsječenom leđnom moždinom ugrađen implantat i koji je nakon toga mogao dovoljno pokretati mišiće za stajanje i hodanje, rekao je Hariharan.

No, dodao je da je potrebno provesti još kliničkih ispitivanja prije nego što se pokaže da se radi o uistinu učinkovitom liječenju.

 

Potreban nam je veći broj pacijenata kako bismo pokazali da se radi o sigurnoj proceduri i da će ona znatno poboljšati njihove živote. Tek tada možemo nastaviti, smatra Hariharan, prenosi Index.hr.

Živci u leđnoj moždini šalju signale iz mozga u noge. Kada dođe do oštećenja tih živaca neki ljudi ostanu paralizirani. U Michelovom slučaju, njegove noge uopće nisu primale signale jer mu je leđna moždina bila potpuno prekinuta. Pokazalo se da implantat može uspješno slati te signale, što mu je omogućilo da ponovo hoda – no samo kada je implantat uključen.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM