spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Papa Franjo potiče obitelji da imaju više djece

Papa Franjo pojačao je svoju kampanju poticanja Talijana na rađanje djece, pozivajući na dugoročne politike koje će pomoći obiteljima.

Upozorio je da demografska kriza ugrožava budućnost zemlje.

Broj rođenih je prvi pokazatelj nade jednog naroda, rekao je papa Franjo u petak na godišnjem okupljanju skupina za podršku obitelji, prenosi Euronews.

Italija, koja već ima jednu od najnižih stopa nataliteta u svijetu, već 15 godina bilježi stalni pad broja rođenih, a prošle godine dosegnula je rekordno nisku razinu sa samo 379.000 rođenih beba.

Sa snažnom vatikanskom potporom, desničarska vlada koju predvodi Giorgia Meloni pokrenula je kampanju kako bi potaknula barem 500.000 rođenih godišnje do 2033. godine. Time žele dosegnuti stopu koja je potrebna kako bi se spriječio ekonomski kolaps pod teretom starenja populacije.

Sebičnost, potrošački mentalitet i individualizam

Papa Franjo je pozvao na dugoročne strategije i politike koje će poticati parove na rađanje djece, uključujući i prestanak s nesigurnim ugovorima o radu i prepreka za kupnju domova, kao i osiguravanje da žene ne moraju birati između majčinstva i karijere.

Problem našeg svijeta nije rođenje djece: to su sebičnost, potrošački mentalitet i individualizam koji ljude čine sitima, usamljenima i nesretnima, rekao je Franjo.

Očekuje se da će papa Franjo i dalje naglašavati demografska pitanja tijekom nadolazeće Svete godine 2025., koja će imati nadu kao središnju temu.

U jubilarnoj uredbi objavljenoj u četvrtak, Franjo je pozvao na novi društveni savez među kršćanima kako bi potaknuo parove da budu otvoreni za rađanje djece.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti