spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Papa Franjo blagoslovio palij za vrhbosanskog nadbiskupa

Na blagdan Sv. Petra i Pavla, papa Franjo je u vatikanskoj bazilici predvodio misu nakon koje je uručio palije 44 novih nadbiskupa metropolita, među kojima su vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić i splitsko-makarski nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

U homiliji se Sveti Otac osvrnuo na dva izraza koji govore o apostolskim prvacima u današnjim liturgijskim čitanjima – ustati brzo (usp. Dj 12, 7) te dobar boj biti (usp. 2 Tim 4, 7), pitajući što imaju za reći današnjoj kršćanskoj zajednici uključenoj u sinodski proces. “Čin brzog ustajanja prisjeća na uskrsno jutro,  znači ustati i krenuti prema svijetlu. Vrlo je to značajna slika za Crkvu, jer i mi moramo brzo ustati i dopustiti Gospodinu neka nas vodi putevima kojima On želi. No, to nije uvijek lagan zadatak”, napomenuo je Papa, javlja IKA, a prenosi Nedjelja.ba.

“Ponekad nas, kao Crkvu, svladava lijenost; radije sjedimo i razmišljamo o nekolicini sigurnih stvari koje posjedujemo, umjesto da ustajemo i gledamo u nove horizonte, prema otvorenom moru. Često smo, poput Petra, u lancima, zatočeni u svojim navikama, uplašeni promjenama i vezani lancima naše rutine. To potiho vodi u duhovnu prosječnost: riskiramo da „snalaženje“, među ostalim i u našem pastoralnom radu. Naš entuzijazam za misiju jenjava i umjesto da bude znak vitalnosti i kreativnosti, na kraju se čini mlakim i bezvoljnim”, rekao je poglavar Katoličke Crkve.

Crkva bez lanaca i zidova

Papa je citirao oca De Lubaca, koji je uočavao opasnost svođenja “velike struje novosti i života koje je evanđelje” u vjeru koja pada u “formalizme i navike”. Istaknuo je kako sinoda poziva da postanemo Crkva koja ustaje, koja nije okrenuta sebi, već kreće u susret svijetu.

„Crkva bez lanaca i zidova, u kojoj se svatko može osjećati dobrodošlo i praćeno, u kojoj se slušanje, dijalog i sudjelovanje njeguju pod isključivim autoritetom Duha Svetoga. Crkva koja je slobodna i ponizna, koja brzo ustaje i koja ne odugovlači ili gubi vrijeme pred izazovima sadašnjeg vremena. Crkva koja se ne zadržava u svojim svetim prostorima, već je vođena entuzijazmom za propovijedanjem evanđelja i željom da se susretne i prihvati svakoga”, kazao je Sveti Otac.

Dva pitanja

Nastavio je govorom o apostolu Pavlu koji nije sebe štedio u navještaju evanđelja te je poznavao progon i patnju. Na kraju svoga života, vidi kako se u povijesti i dalje odvija velika “borba”, jer mnogi još nisu voljni prihvatiti Isusa. Sada su njegova braća u zajednici na redu kako bi nastavili to njegovo djelo, njegovu „borbu“, objasnio je Papa istaknuvši kako je svatko od nas pozvan biti misionar i dati svoj doprinos. Dodao je: “Tu mi padaju na pamet dva pitanja. Prvo je: Što mogu učiniti za Crkvu? Ne žaliti se na Crkvu, već se zalagati za Crkvu. Sudjelovati sa strašću i poniznošću: sa strašću, jer ne smijemo ostati pasivni gledatelji; s poniznošću, jer biti posvećen unutar zajednice nikada ne smije značiti zauzimati središnje mjesto, smatrati se boljim i spriječiti druge da nam se približe. Crkva u sinodskome procesu znači: svatko ima svoju ulogu, niti jedan pojedinac na mjestu drugih ili iznad drugih. Nema kršćana prvog i drugog reda, svi su pozvani.”

Evanđelje nije neutralno

Kako je primijetio rimski biskup, navještaj evanđelja nije neutralan, ne ostavlja stvari onakve kakve su bile, već naprotiv, zapaljuje vatru Božjeg kraljevstva usred vladavine ljudskih igara moći, zla, nasilja, korupcije, nepravde i marginalizacije. Odgovarajući na drugo pitanje, što možemo zajedno činiti kao Crkva kako bismo učinili svijet u kojem živimo humanijim, pravednijim, solidarnijim, otvorenijim za Boga i za bratstvo među ljudima.

Govoreći mimo pripremljenoga govora, kako javlja Vatican news, Sveti Otac je upozorio na opasnost izopačenosti klerikalizma te pozvao da pomognemo jedni drugima biti „kvasac“ u svijetu. Kako je rekao: “Zajedno možemo i moramo nastaviti brinuti za ljudski život, zaštitu svega stvorenog, dostojanstvo rada, probleme obitelji, ophođenje prema starijima i svima onima koji su napušteni, odbačeni ili prema kojima postupaju s prijezirom. Jednom riječju, pozvani smo biti Crkva koja promiče kulturu skrbi, milovanja i suosjećanja prema ranjivima, koja se bori protiv svih oblika degradacije, uključujući degradacije u gradovima i mjestima koje posjećujemo, kako bi u životu svakoga naroda zasjala radost evanđelja. To je naš „boj“, to je izazov.” Zamolio je, također, da se ne padne u nazadnost kroz iskušenja nostalgije koja nas tjera gledati unatrag

Budni stražari, uvijek s Božjim narodom

Zaključujući homiliju, Papa je podsjetio kako je ranije, prema običaju, blagoslovio palije za nove nadbiskupe metropolite, koji su u zajedništvu s Petrom pozvani ustati brzo kako bi služili kao budni stražari nad stadom te bili dobar boj, uvijek zajedno s čitavim svetim i vjernim Božjim narodom.

Potom je pozdravio i zahvalio izaslanstvu Ekumenske patrijaršije, uz poruku od “dragog brata Bartolomeja“. “Hvala za zajednički hod, jer samo zajedno možemo biti sjeme evanđelja i svjedoci bratstva”, zaključio je Sveti Otac.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM