spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Pandža: Od uspješnog košarkaša se može postati konobar jer je to način da prežive svakodnevnicu u BiH

Gost Novog dana bio je Josip Pandža, selektor kadetske reprezentacije BiH u košarci. Pandža je govorio o stanju u kojem se nalazi bh. sport kao i o euforiji koja je zavladala nakon povijesnog uspjeha bh. košarkaša.

Pandža je govorio o euforiji koja je nastala nakon velikog uspjeha mladih bh. košarkaša, kao i o efektima koje može stvoriti i negativno utjecati.

“Sve se pomalo stišava. Ja ne volim euforiju, volim realnost i rad i skromnost. Država nam je takva, da ako se nešto nagradi tako i prođe euforija. Prestankom euforije, kroz dva-tri dana će se sve zaboraviti. Svi dječaci koji budu trebali biti nagrađeni, doživjet će sudar s realnošću”, kazao je Pandža aludirajući na činjenicu da euforija traje nekoliko dana i nakon toga se sve zaboravi.

Selektor je istakao da je stanje u bh. sportu jako loše, a da omladinske kategorije nemaju uvjeta za rad i razvoj. Dodatni problem predstavlja to što se Svjetsko prvenstvo bliži, a potrebno je adekvatno se pripremiti.

“Klubovi su na ivici gašenja. Stanje u košarci je loše. Omladinske kategorije nemaju uvjete za razvoj, a za godinu dana ide Svjetsko prvenstvo. Ti momci su osuđeni na pomoć roditelja koji im plaćaju treninge. Danas smo prvaci Europe, ali što za godinu dana. Oni moraju napredovati dovoljno da i na SP pokažu što znaju. Ja se bojim toga što će se desiti u narednom periodu”, kazao je Pandža.

Glede nagrađivanja mladih sportaša koji su se vratili sa zlatnom medaljom iz Litvanije, Pandža je kazao da nije ljubitelj toga jer se tim potezom prave razlike između mladih košarkaša.

“Mi se borimo da to poboljšamo, kod nas ne postoji zakon o nagrađivanju, o sportu. Ovdje je moguće da jedan načelnik daje ovako, drugi daje onako, svi prema svojim simpatijama. Mi smo zato učili tamo djecu da nitko ne treba biti izdvojen. Zato mi sve oko nagrađivanja, nekog manje nekog više, smeta”.

O bh. sportu je kazao da bolja vremena moraju doći ali samo s ulaganjem.

“Moraju doći bolja vremena, ali s ulaganjem. Od uspješnog košarkaša se može postati konobar jer je to način da prežive svakodnevicu. Njima je izlaz iz BiH vani, a mi moramo gledati što možemo napraviti bolje ovdje. I ovo će se zaboraviti brzo, ali ako sad država ne pomogne malim klubovima, teško će sport ići naprijed”.

S obzirom na to da je bio tema medija jer je bio student informatike a postao uspješan trener, Pandža je kazao da se ne smatra posebnim ni u čemu.

“Nisam nikakav poseban trener, to je sve splet čudnih okolnosti. Ovo jeste jedna lijepa životna priča, ali je do nas koliko će se nastaviti. Mi ćemo se truditi da ponovimo isto i da nećemo ostati na ovome”, poručio je on.

Izvor: N1 TELEVIZIJA

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM