spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Ovo su najtraženija zanimanja u BiH u protekloj godini

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, kao i na osnovu broja objavljenih oglasa, evidentno je da situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima ostaje slična već nekoliko godina.

Najtraženija zanimanja visokoobrazovanih osoba na tržištu rada u 2023. godini bila su poslovi vezani za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut i liječnik medicine-specijalist.

Pored ovih zanimanja, diplomirani ekonomisti i pravnici su također traženi po broju oglasa, ali zbog velike ponude ovih stručnjaka, oni čine većinu nezaposlenih.

Osim ekonomista i pravnika, najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba čine kriminalisti, politolozi, novinari i socijalni radnici.

Također, veliki broj nezaposlenih čine i profesori engleskog jezika i razredne nastave.

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i osoblje u ugostiteljstvu, posebno školovane konobare, a i dalje su potrebni operateri za unos podataka i radnici u call-centrima.

Na listi nezaposlenih osoba sa srednjom stručnom spremom prevladavaju ekonomski tehničari, maturanti gimnazije, strojarski tehničari, medicinske sestre, poljoprivredni tehničari, tekstilni tehničari i ekonomisti, prenosi TRT Balkan.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti