spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Ovo su najjači potresi kroz povijest

Potres koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju jedan je od najjačih potresa na tom području u posljednjih stotinu godina.

Najjači potres službeno zabilježen u povijesti, otkad postoje seizmografska mjerenja, dogodio se 22. svibnja 1960. kod grada Valdivije u Čileu, južno od čileanskog glavnog grada Santiaga.

Epicentar tog potresa bio je kod mjesta Lumaco, tridesetak kilometara od obale Tihog oceana magnitude od čak 9,5 stupnjeva. Procjenjuje se da je poginulo preko 6.000 tisuća ljudi, a zahvaćeno je bilo područje od preko 400.000 četvornih kilometara.

Tsunami koji je nastao nakon tog potresa bio je tako razoran da je na Havajima, udaljenima tisućama kilometara, poginula čak 61 osoba. Čak je i kod obale Japana visina tsunamija iznosila nekoliko metara.

Potres koji je 26. prosinca 2004. godine pogodio Sumatru, razorne snage 9,3 stupnja po Richteru je drugi najjači potres ikada, a u povijesti će ostati zapamćen kao potres koji je izazvao veliki tsunami koji je pogodio obalu indijskog oceana, a u kojem je stradalo gotovo 230.000 ljudi.

Prema nekim izvorima, najstrašniji potres koji je ikada pogodio čovječanstvo zbio se 23. siječnja 1556. godine u kineskoj pokrajini Shaanxi i odnio je 830 tisuća ljudskih života, što je više no što grad Zagreb ima stanovnika.

Jedan od najrazornijih potresa u Europi dogodio se 1. studenog 1775. godine kada je u manje od 6 minuta portugalski grad Lisabon gotovo sravnjen sa zemljom, a život je pri tom izgubilo između 70 i 100 tisuća ljudi. Grad je također pogodio tsunami, a vatra koja je gorjela sljedećih 5 dana u potpunosti je uništila ono što je potresom bilo pošteđeno.

Potres koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju jedan je od najjačih potresa na tom području u posljednjih stotinu godina. Naime, zemljotres jačine 7,8 po Richteru koji je rano u ponedjeljak pogodio južnu Tursku izjednačen je kao najjači koji je zemlja doživjela u više od 100 godina bilježenja, prema Geološkom institutu Sjedinjenih Država (USGS).

USGS je rekao da je jednako snažan potres magnitude 7,8 koji je pogodio istočnu Tursku 1939. rezultirao sa više od 30.000 smrtnih slučajeva. Turskoj nisu strani jaki zemljotresi, sedam zemljotresa magnitude 7.0 ili više pogodilo je zemlju u proteklih 25 godina, ali onaj u ponedjeljak bio je najjači.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM