spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Ovi poslovi donose najveću mirovinu u Njemačkoj

Visina mirovine u Njemačkoj ovisi o raznim čimbenicima i individualna je. Ali, postoje karijere koje donose mnogo novca u mirovini.

Uz broj godina uplaćenih doprinosa, važnu ulogu igra i dob za odlazak u mirovinu, visina prosječnih primanja tijekom radnog vijeka i težina posla. Ali, koja zanimanja nude najveću mirovinu i zašto?

Veća mirovina: Ova zanimanja i poslovi donose najviše novca u mirovini

Poznato je da se od određenih profesija može zaraditi visok prihod. Ali, što je s mirovinom? Kakav rad vam može osigurati puno novca u mirovini? Da biste to učinili, prvo morate uzeti u obzir čimbenike koji utječu na visinu mirovine, piše Poslovni.hr.

Na visinu mirovine utječu sljedeći čimbenici:

Broj godina doprinosa
Razina prosječnog dohotka
Vrsta pristupa mirovini
Broj djece
Teškoća rada

Što duže radite i što su vam veći prosječni prihodi tijekom radnog vijeka, to će vam mirovina biti veća. No, više platnih bodova, a time i više novca u mirovini, može se dobiti i za podizanje djece i posebno naporan rad.

Ako želite visoku mirovinu, pri odabiru karijere ne biste trebali obratiti pozornost samo na visinu prosječnih primanja, već i na to može li se ona ostvariti kroz duži vremenski period, piše Fenix. U konačnici, njemačko zakonodavstvo očekuje da se doprinosi plaćaju 45 godina prije nego što se može otići u mirovinu.

Zanimanja i poslovi s najvišim mirovinskim pravima u mirovini

Državni službenik
Liječnici
Odvjetnici
Piloti
Menadžer

Ljudi s tim profesijama obično ostvaruju visoke mirovine. Državni službenici općenito imaju najveća mirovinska prava u Njemačkoj, jer uplaćuju u državnu mirovinu tijekom cijelog radnog staža. Službeničke mirovine su samostalan sustav socijalne sigurnosti, piše Ministarstvo unutarnjih poslova.

Liječnici, odvjetnici, piloti i menadžeri iz raznih profesionalnih sektora također obično primaju visoke mirovine.

Razlog tome su, s jedne strane, njihova visoka primanja, a s druge strane činjenica da na svojim poslovima često rade do dobi za mirovinu. Osim toga, zaposlenici s visokim primanjima također su sposobniji izraditi privatne mirovinske planove od onih s niskim primanjima.

Poslovi s posebnim propisima: Ova zanimanja dobivaju veće mirovine

Težina posla odražava se i na visinu mirovine. Primjerice, osobe čiji se posao smatra posebno teškim dobivaju više platnih bodova, mogu ranije otići u mirovinu ili im se na mirovinu dodaje određeni postotak prosječnog dohotka.

Sljedeća zanimanja često se smatraju teškim poslovima:

građevinski radnik
krovopokrivač
Keramičar
Zidar
Radnik u metaloprerađivačkoj industriji
Graditelj cesta
Rudari

Da bi neki posao bio prepoznat kao težak, mora zadovoljiti određene kriterije. U pravilu se vodi računa o fizičkom i psihičkom stresu, objašnjavaju njemački mediji. Hoće li ti poslovi kasnije dovesti do maksimalne mirovine ostaje individualno.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti