spot_img
spot_img
Nedjelja, 21 travnja, 2024

Ova tri fakulteta veliki su hit među maturantima

Logopedija je top izbor na kojoj će se ove godine za jedno upisno mjesto, od raspoloživih 50 upisnih mjesta, boriti 5,5 učenika. Iako svake godine, u cijeloj Hrvatskoj ima više upisnih mjesta na fakultetima nego je maturanata u školi, ove godine zbog manjeg broja učenika u sustavu manja je navala i na samu logopediju jer se lani za jedno upisno mjesto na zagrebačkoj logopediji borilo gotovo sedmero učenika.

Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ponovno je, već petu generaciju maturanata, prvi izbor učenika za upis studija. Iako prijave studijskih programa za maturante traju i trajat će sve do kraja ispita državne mature, već po prvim prijavama, ako se u omjer uzme broj učenika kojima je logopedija prvi izbor za nastavak visokoškolskog obrazovanja i broj upisnih mjesta, logopedija je top izbor na kojoj će se ove godine za jedno upisno mjesto, od raspoloživih 50 upisnih mjesta, boriti 5,5 učenika.

Upravo zbog velikog interesa logopedija je visoko na ljestvici studija koji godinama već zaredom upisuje učenike s najvećim prosjekom iz srednje škole-lani je taj prosjek iznosio 4,76.

A ima i iznenađenja

Ovogodišnje iznenađenje, barem prema trenutnim prijavama učenika u sustavu, jest izvanredni stručni studij sestrinstva na Zdravstvenom sveučilištu u Zagrebu koji se po interesu učenika i raspoloživim upisnim mjestima, upisao na visoko drugo mjesto top studija koje želi upisati ovogodišnja generacija maturanata. Tako će se 4,5 učenika boriti za samo 20 upisnih mjesta na tome studiju.

Treći izbor ovogodišnje generacije učenika jest studij Psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kojeg je kao svoj prvi izbor za upis istaknulo 303 učenika, što znači da se za jedno upisno mjesto na tome studiju ove godine natječe 3,99 učenika. Ipak nije na odmet spomenuti kako je psihologija na državnoj maturi, kao jedan od izbornih predmeta, predmet u kojem se svake godine bilježe najlošiji rezultati učenika.

Ove godine više od troje učenika borit će se za jedno upisno mjesto na studiju animiranog filma i novih medija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a top izbor među ovogodišnjom generacijom maturanata je i studij dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. Taj se fakultet na ljestvici top izbora među ovogodišnjom generacijom nametnuo i studijem Arhitekture i urbanizma, gdje će se za jedno upisno mjesto boriti više od troje učenika.

Maturante zanima i kriminalistika

Visoko na ljestvici interesa je i stručni studij kriminalistike, ali i studij Aeronautika – modul vojni pilot na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti. Taj će smjer moći ove godine upisati tek 15 učenika, a zasad je taj smjer istaknulo 45 ovogodišnjih maturanata kao svoj prvi izbor fakulteta kojeg žele upisati.

Ovogodišnja generacija iskazuje najviše interesa za smjer Grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti gdje će se za jedno upisno mjesto boriti 2,87 učenika i studij fizioterapije na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu koji ove godine upisuje 14 brucoša, dok ih je već sad 39 taj studij istaknulo kao svoj prvi izbor za upis.

Izvor: Večernji list

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM