spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Otvorene istrage za desetke zločina nad Hrvatima, još bez presuda

Deseci istraga vode se za ratne zločine počinjene protiv hrvatskih civila, vojnika i zarobljenika tijekom posljednjeg rata koje su počinile uglavnom postrojbe i pojedinci iz bošnjačke Armije BiH, a postoji i više slučajeva u kojima se istražuju okolnosti ratnih zločina koje su počinile srpske postrojbe.

Doznali su to predstavnici desetak stradalničkih i braniteljskih udruga Domovinskog rata koji su se susreli sa zamjenikom glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Ivanom Matešićem te suradnicima Sanjom Jukić, Mladenom Vukojičićem i Ljubom Badnjarom. Hrvatske su pak udruge predvodili ravnatelj Zaklade za pomoć braniteljima HVO-a Lazar Martinović i pomoćnik voditelja Odjela za pravne poslove i analitiku Zvonko Vidović te čelnici stradalničkih udruga Miroslav Zelić, Ljubica Garić, Željko Ljubanić, Josip Drežnjak i Marijan Arlović, piše Večernji list BiH.

Pobjegao u Srbiju

Kako su objasnili iz Zaklade za pomoć braniteljima, tužitelj Matešić objasnio je kako na predmetima ratnih zločina trenutačno radi 28 tužitelja. Sugovornici su razmijenili konkretne podatke te su na upite otkrili kako se vode istrage o brojnim slučajevima ratnih zločina. U predmetu “Briševo – Prijedor – Sanski Most” po zapovjednoj odgovornosti optužen je Branko Basara, no on je nedostupan te je u Srbiji još od 2015. godine, a po informacijama koje ima Tužiteljstvo BiH, u Srbiji je počelo suđenje za ratni zločin u ovom predmetu. Druga osoba koja je zanimljiva u ovom predmetu je Nedeljko Vičević, ali je predmet u njegovu slučaju razdvojen zbog bolesti.

Formiran je i predmet u Tužiteljstvu BiH protiv osobe koja je izravni izvršitelj te je imala viši čin u Vojsci Republike Srpske vodi se kao prioritetan za 2023. godinu, na što ih obvezuje i strategija za ratne zločine po kojoj se moraju u jednoj godini uzeti u rad četiri predmeta ratnih zločina. Tužiteljstvo je počelo raditi i na zločinu u selu Kiseljak kod Žepča, gdje su pripadnici Armije ubili 15 Hrvata, među kojima je i 13-godišnja djevojčica. U ovom predmetu istraga se vodi protiv jedne osobe, dvije su u pripremi istražnih radnji, a za dvije osobe istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza.

Također, istraga se vodi protiv nalogodavca ovog zločina. Od osam svjedoka, čak šest ih je umrlo. Za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u Kaknju, Zenici i Travniku prijavljeno je 49 osoba. Nakon analize ovih predmeta, onaj Muzičke škole u Zenici spojen je s predmetom “Kakanj”. Čak 60 Hrvata koji su bili zatočeni u Muzičkoj školi spremno je svjedočiti o zločinima.

U predmetu za Bugojno oštećeni su upozorili kako je protjerano više od 15.500 Hrvata te da su bila čak 53 zatočenička centra i više logora. Najzloglasniji je bio logor Stadion Iskre. Upozoravaju kako predmet protiv zloglasnog načelnika Dževada Mlaće nikada nije zaživio, a iz njega se pokušalo isključiti Selmu Cikotića, što su spriječile udruge.

Buhine Kuće

Upozoreno je da je u Bugojnu ubijeno 68 civila, 16 ih je spaljeno, ostaci sakriveni i za njima se još traga, a od 21 logoraša koji su odvedeni, tek su posmrtnih ostaci 6 tijela pronađeni na lokaciji Rostovo, dok se za još 15 tijela traga. Vezano uz slučaj ratnog zločina u Grabovici, gdje su ubijena 32 hrvatska civila, među kojima i četverogodišnja Mladenka Zadro, Tužiteljstvo vodi istragu protiv nepoznatih počinitelja. Dobivena je određena nova dokumentacija te se sada traži poveznica za optuživanje po zapovjednoj odgovornosti.

Vodi se i istraga u predmetu “Doljani”. Slučaj ubojstva osmero djece, kao i Križančevo vodi tužitelj Matešić koji je uspio doći do toga koja je posada ispalila projektil. Istraga oko Buhinih Kuća blizu je završetka i tu se očekuje optužnica, dok se u predmetu “Bikoši” još uvijek ništa ne događa, a tužitelji nude suradnju hrvatskim udrugama kako bi se predmeti dodatno aktualizirali.

Izvor: Večernji list

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti