Orhideje vam propadaju? Uz ove savjete će cvjetati i tri puta godišnje

Orhideja se pažljivo uklanja iz podloge i dijeli na 2-4 nova izdanka. Mjesta reza pospite ugljenom u prahu. S vremenom će nova biljka stvarati mnogo bočnih izbojaka, za uspješan rast i razvoj potrebno ih je češće prskati vodom iz bočice s raspršivačem.

Orhideje kupljene u rasadnicima i trgovačkim centrima dolaze već zasađene u odgovarajuće supstrate. Kada korijenje biljke potpuno ispuni uzgojnu posudu, biljku treba presaditi u jedan ili dva broja veću posudu kako bi joj se omogućio daljnji rast, piše Living.hr.

Supstrat prije svega treba biti propustan za vodu jer će korijenje trunuti ako on ostane duže mokar. Izvrstan supstrat za orhideje sjeckana su kora bora ili jele. Ako ste ambiciozniji, pokušajte sami uzgojiti orhideju i to na dva načina – dijeljenjem ili iz sjemena. Da biste uzgajali orhideju, u trgovini možete kupiti formiranu biljku ili podijeliti postojeću.

Cvijet se razmnožava vrlo jednostavno – dijeljenjem. Postupak je najbolje obaviti u rano proljeće, kada cvijet još nije počeo rasti. Orhideja se pažljivo uklanja iz podloge i dijeli na 2-4 nova izdanka. Mjesta reza pospite ugljenom u prahu. S vremenom će nova biljka stvarati mnogo bočnih izbojaka, za uspješan rast i razvoj potrebno ih je češće prskati vodom iz bočice s raspršivačem. Čim se na mladicama pojave korijeni zraka, mogu se odvojiti od matične biljke i posaditi u zasebne posude.

Kako bi vam i dalje rasle, ali i cvjetale, i do tri puta godišnje, bitno se pridržavati ključnih koraka:

Najbitnija stvar – osigurajte orhidejama kvalitetnu prihranu, puno svjetlosti i ne pretjerujte s vodom.

Za vrijeme cvatnje zalijeva se dva puta tjedno, a u fazi mirovanja samo jednom tjedno.

Ako želite potaknuti cvatnju premijestite teglicu s orhidejom na 5 dana na tamno mesto. Za tri tjedna orhideja će propupati.  vaj način poticanja na cvatnju pogodan je samo za odrasle i zdrave biljke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Na farmi bivšeg načelnika Kupresa o uzgoju i ekoproizvodnji učili i mladi Francuzi

Na Buškom jezeru odbačena veća količina medicinskog otpada