spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Opet nam stiže saharski pijesak: Evo što trebate znati o ovoj neobičnoj prirodnoj pojavi

Duboka ciklona stacionira nad Atlantikom zapadno od Irske i prostire se do Sredozemnog mora.

Nalazimo se na prednjoj strani ciklone, a visinsko strujanje je jugozapadno te se nastavlja pritjecanje toplog suhog saharskog zraka.

Nad zapadnu Europu saharski zrak donosi znatne količine pijeska koji će se do kraja vikenda proširiti od Španjolske do Finske, a početkom idućeg tjedna zamutiti i atmosferu nad našim krajevima, prenio je N1.


Što je Saharski pjesak?

Saharski pijesak koji prelazi tisuće kilometara kako bi stigao do Bosne i Hercegovine je fascinantna meteorološka pojava koja povremeno utječe na europsko nebo, uključujući i Balkan. Ovaj prirodni fenomen ne samo da mijenja boju neba i smanjuje vidljivost, već također ima značajan utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi.

Porijeklo i putovanje Saharskog pijeska

Saharski pijesak započinje svoje putovanje iz Sahare, najveće vruće pustinje na svijetu, koja se prostire kroz nekoliko afričkih zemalja. Vjetrovi, posebno oni poznati kao siroko, mogu podići pijesak i prašinu visoko u atmosferu, stvarajući ogromne oblaka koji mogu putovati velike udaljenosti. Uz pomoć jakih vjetrenih struja na visokim nadmorskim visinama, ovi pijesak i prašina prelaze Sredozemno more i dostižu južnu i centralnu Europu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Utjecaji na okoliš i zdravlje

Kada saharski pijesak stigne u Bosnu i Hercegovinu, može uzrokovati različite ekološke i zdravstvene probleme. Jedan od glavnih utjecaja je smanjenje kvalitete zraka, što može pogoršati respiratorne probleme poput astme i bronhitisa. Povećana prisutnost čestica u zraku može također utjecati na ljude sa srčanim oboljenjima.

Pored toga, ova pojava može imati utjecaj na poljoprivredu i okoliš. Slojevi prašine mogu prekriti biljke, smanjujući njihovu sposobnost fotosinteze, što može utjecati na urod. Također, kada se ovaj pijesak i prašina naposljetku slegnu na tlo, mogu obogatiti tlo hranjivim tvarima, što može imati i pozitivne i negativne posljedice na lokalne ekosisteme.

Zanimljivosti

Ova pojava može stvoriti i neobične prirodne ljepote. Na primjer, nebo može poprimiti dramatične nijanse crvene, narančaste i žute boje zbog prisutnosti saharskog pijeska u atmosferi, stvarajući nezaboravne prizore zalaska sunca.

Zaključak

Iako dolazak saharskog pijeska u Bosnu i Hercegovinu može donijeti određene izazove, on također služi kao podsjetnik na povezanost našeg globalnog ekosistema i fascinantne načine na koje prirodne pojave mogu utjecati na različite dijelove svijeta. Ulaganja u praćenje kvalitete zraka i informiranje javnosti o mogućim mjerama zaštite tijekom ovih epizoda ključni su za smanjenje negativnih utjecaja na zdravlje i okoliš.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti