Održana aukcija umjetničkih djela “Umjetnost za različitost” za dogradnju Centra “Duga”

Pod motom „Umjetnost za različitost“ u Vitezu je u srijedu navečer, u galerijskom prostoru tvrtke „Ovnak“, vlasništvo obitelji Kafadar, održana aukcija umjetničkih djela koja je imala humanitarni karakter.

Naime, novac od prodaje umjetnina namijenjen je za dogradnju radnog i boravišnog prostora rehabilitacijsko-edukacijskog Centra „Duga“ u Novom Travniku, koji skrbi za više od stotinu osoba, djece i odraslih, s posebnim potrebama. Jer, sada prvi put u 20 godina rada i djelovanja Centra, javlja se nedostatak prostora i sve se češće ne može udovoljiti novim zahtjevima za prijem u Centar, jedini ovakve vrste u Srednjobosanskoj županiji, izuzme li se ispostava u Kiseljaku gdje je trenutno na edukaciji i rehabilitaciji 19 osoba.

Aukcijsku izložbu inicirala je ravnateljica Centra „Duga“, akademska slikarica po obrazovanju, Sonja Jurišić, i njezin suprug, akademski kipar, Zdenko Jurišić, a pomogli su i prijatelji umjetnici iz Lašvanske doline, kulturni djelatnici. Trideset devet svojih radova darovalo je 37 uglednih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a obitelj Dragana i Vlatka Kafadara, za aukciju na raspolaganje su dali svoj vrhunski uređeni galerijski prostor, te priredili i lijepo druženje.

Odazvali su se brojni građani s lašvanskog područja, prije svega iz gospodarskog života, ali i svećenici lašvanskih župa, gučogorski gvardijan fra Drago Pranješ Čarli, turski bataljun EUFOR-a u BiH, predstavnici županijskog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, na čelu s ministricom Katicom Čerkez koja se prigodnim riječima obratila okupljenim, a i konkretno djelovala kupnjom umjetnina.

Vrlo emotivno i produhovljeno okupljenim se obratila ravnateljica Centra, akademska slikarica, Sonja Jurišić, ukazala na nužnost proširenja radnog i boravišnog prostora Centra, te se zahvalila na podršci koja je sudjelovanjem na aukciji zdušno podržana.

A na konkretan način, igrom i pjesmom zahvalili su se dobri ljudima i najmlađi štićenici ovog Centra za što su nagrađeni dugotrajnim burnim pljeskom. I moglo bi se reći, bila je to lijepa večer druženja, iskazanog razumijevanja i ljudske dobrote. (Zvonimir Čilić, Vitez.info)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zimnica: Kako je vi pripremate?

Ivan Kapetanović, predsjednik Kluba bosanskih studenata u Zagrebu, uspješan student i sportaš